open-navfaktor-logo
search
Novi izvještaj
Evo koliko NASA plaća po satu za taksiranje u svemiru
NASA trenutno plaća oko 86 miliona dolara za svako sjedište na ruskom svemirskom brodu Sojuz s tri osobe , koji su astronauti vozili samo na i sa ISS-a otkako je NASA-ina flota svemirskih šatlova bila osnovana 2011. godine
16.11.2019. u 18:48
get url
text
Svemir
Svemir

Taksi astronaut Boeinga koštat će NASA-u oko 60 posto više po sjedalu u odnosu na SpaceX-ovu letjelicu, navodi se u novom izvještaju Ureda generalnog inspektora svemirske agencije (OIG).

NASA će vjerojatno platiti oko 90 miliona dolara za svakog astronauta koji leti na Boeingovu kapsulu CST-100 Starliner CST-100 na misijama Međunarodne svemirske stanice (ISS), procjenjuje izvještaj. Trošak po sjedalu za SpaceX-ovu kapsulu Crew Dragon iznosit će, u međuvremenu, oko 55 miliona dolara, prema izračunu OIG-a.

Da bi se ti troškovi stavili u perspektivu: NASA trenutno plaća oko 86 miliona dolara za svako sjedište na ruskom svemirskom brodu Sojuz s tri osobe , koji su astronauti vozili samo na i sa ISS-a otkako je NASA-ina flota svemirskih šatlova bila osnovana 2011. godine.

NASA je željela da ta ovisnost o Rusima bude privremena. Dakle, prije gotovo deset godina, agencija je počela poticati razvoj privatnih američkih vozila. 

Boeing i SpaceX postali su pobjednici ovog natjecanja 2014. godine, ocjenjujući ugovore za komercijalnu prijevoznu sposobnost (CCtCap), trenutno vrijedne 4,3 milijarde i 2,5 milijardi USD, kako bi se Starliner i Crew Dragon pokrenuli. Ti su ugovori također predviđali da svaka firma leti šest okretnih misija na ISS, noseći četiri astronauta gore i nazad svaki put. Obje su tvrtke imale ugovore i prije CCtCap ugovora. Boeing je od NASA-inog programa komercijalne posade do danas primio ukupno 4,82 milijarde dolara, a SpaceX je uložio 3,14 milijardi dolara. 

Da bi izračunali procjene po sjedištu, tim OIG-a oduzeo je troškove razvoja i testiranja, koji su bili 2,2 milijarde dolara za Boeing i 1,2 milijarde dolara za SpaceX, te "troškovi specijalnih studija" od vrijednosti CCtCap ugovora, navodi se u novom izvješću.

Čini se da je razlika u cijenama naišla na osnivača SpaceX-a i izvršnog direktora Elona Muska . 

- To se ne čini u redu - tweetao je Musk u odgovoru na Twitteru Ars Technica objavljujući priču svemirskog novinara Erica Bergera o nalazima izvještaja OIG-a. 

- Znači nije fer da Boeing dobiva toliko više za istu stvar - dodao je Musk u drugom tvitu .

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.