open-navfaktor-logo
search
Odgovornost trgovaca
Evo šta podrazumijeva projekat "Zaključavamo cijene" Vlade FBiH
Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine usvojila informaciju o pokretanju Projekta "Zaključavamo cijene" u trajanju od 15.12.2023. do 15.3.2024. godine.
12.12.2023. u 18:03
get url
text

Nadležnim kantonalnim organima u FBiH je preporučeno da u periodu trajanja ovog projekta stave van snage kantonalne odluke o mjerama neposredne kontrole cijena koje se odnose na životne namirnice Zakona o kontroli cijena.

U Informaciji se ističe da Projekt "Zaključavamo cijene" predstavlja novi modalitet saradnje i dijaloga između trgovaca, domaćih proizvođača i distributera, udruženja potrošača, poslodavaca, sindikata i Federalnog ministarstva, te je strateški zaokret u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta u kojem su zaštićeni interesi potrošača i trgovaca.

Podsjeća se da je Federalna vlada 28. septembra ove godine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, te je održan niz zajedničkih sastanaka predstavnika trgovaca, udruženja potrošača, poslodavaca, sindikata i Federalnog ministarstva na kojima su razmatrani efekti provođenja mjera.

Ocijenjeno je potrebnim da se pokrenu i drugi modaliteti zajedničkog dobrovoljnog djelovanja svih aktera u oblasti trgovine, te postignut dogovor da se pokrene Projekt "Zaključavamo cijene" s ciljem poticanja i afirmisanja društvene odgovornosti trgovaca. Federalni ministar trgovine je imenovao Radnu grupu za izradu i provedbu ovog projekta.

U Informaciji se navodi da je na posljednjem sastanku ove radne grupe održanom 28. novembra ove godine dostavljen spisak od 40 proizvoda, koji obuhvata životne namirnice i higijenske potrepštine, a kako bi se potrošačima ponudili kvalitetni proizvodi po nižim cijenama.

Sačinjen je i tekst Protokola o načinu provedbe Projekta "Zaključavamo cijene", kojim se definiše način provedbe, prava i obaveze Federalnog ministarstva trgovine i pravnih ili fizičkih lica registrovanih za obavljanje trgovine na malo, koji dobrovoljno učestvuju u ovom projektu od 15.12.2023. do 15.3.2024. godine.

Obrazloženo je da su trgovci nakon potpisivanja Protokola dužni dostaviti Federalnom ministarstvu ovjeren i potpisan spisak 40 proizvoda, koji sadrži naziv proizvoda, jedinicu mjere, redovnu cijenu proizvoda na dan 14.12.2023. godine, „zaključanu cijenu“ u toku trajanja Projekta i naziv dobavljača/proizvođača.

Također, trgovci imaju mogućnost da u toku trajanja Projekta promijene brend ili cijenu pojedinog proizvoda iz već objavljenog spiska na stranici Federalnog ministarstva, s tim da su dužni u roku od 48 sati prije početka primjene izmjene obavijestiti ovo ministarstvo, dostaviti novi ažurirani spisak i navesti razloge za promjenu.

Federalno ministarstvo će na svojoj službenoj web stranici objaviti naziv trgovaca, distributera/proizvodača koji učestvuju u Projektu, kao i navedeni spisak proizvoda. Za označavanje tih proizvoda učesnici Projekta će koristiti originalni logo „Zaključavamo cijene“ i to isključivo za one proizvode koji se nalaze na dostavljenom spisku.

U Informaciji se naglašava da se ovaj projekt ne odnosi samo na tržne lance. Naime, s ciljem postizanja šireg obuhvata učesnika, odnosno uključivanja i malih trgovaca iz kanala tradicionalne trgovine, određeno je da je minimalni broj artikala sa kojim oni mogu sudjelovati 20 proizvoda. Trgovci, učesnici Projekta, dužni su na ulaznim vratima vidno istaći plakat sa artiklima koji su obuhvaćeni ovim projektom, sa pripadajućom fotografijom, maloprodajnom cijenom prije i maloprodajnom cijenom za vrijeme trajanja projekta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.