open-navfaktor-logo
search
Upozorenje za sutra
Evropa u strahu od ekstremnih vrućina: U Bordeauxu najviša temparatura otkad postoje mjerenja
Povlače se i paralele sa veoma vrućim ljetom 2003. kada je u Francuskoj zabilježeno 15.000 žrtava ekstremnih temperatura
23.07.2019. u 21:45
get url
text

Meteo France u utorak je u Bordeauxu izmjerila 41,2 stepena Celzijusa, što je najviša temperatura otkad postoje mjerenja u ovom gradu na jugozapadu zemlje, javlja BBC. Prijašnji rekord iz 2003. godine iznosio je 40,7 stepeni Celzijusa.

Meteorolozi predviđaju rekorde širom Evrope u drugom toplotnom valu ovog ljeta. Glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije rekla je da ovakvo vrijeme obilježava klimatske promjene.

- Kao što smo vidjeli u junu, toplotni udari su sve češći, počinju ranije i bit će sve intenzivniji. Taj problem neće nestati - rekla je Claire Nullis.

Za većinu Francuske izdato je narandžasto upozorenje, drugo po snazi. Meteo France predviđa rekorde u parizu za četvrtak. Najviša temparatura za glavni grad Francuske iznosi 40,4 stepena Celzijusa i izmjerena je daleke 1947. godine.

Povlače se i paralele sa veoma vrućim ljetom 2003. kada je u Francuskoj zabilježeno 15.000 žrtava ekstremnih temperatura.

Temperature će biti oko 40 stepeni Celzijusa i u drugim zemljama. Belgija je izdala crveno upozorenje za cijelu zemlju, Španija je izdala crveno upozorenje za region Zaragoze, koji su prošlog mjeseca poharali razorni šumski požari.

U Holandiji je aktiviran "nacionalni toplotni plan", javlja BBC.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.