open-navfaktor-logo
search
Od 5. februara
Evropska unija će zabranit pomorski uvoz nafte iz Rusije
Evropska unija će zabraniti ​​od 5. februara pomorski uvoz ruskih rafiniranih naftnih proizvoda za 1 milion barela dnevno (bpd) ruskog dizela, nafte i drugih goriva. Više od polovine ruskog izvoza goriva u EU je dizel. Uoči embarga koji bi trebao stupiti na snagu za desetak dana, Evropa je i dalje najveći kupac ruskog dizela.
27.01.2023. u 10:14
get url
text

U decembru je, na primjer, ruski izvoz dizela porastao na višegodišnji rekord od 1,2 miliona bpd, od čega je 720.000 bpd bilo namijenjeno EU, prema procjenama u najnovijem izvještaju o tržištu nafte Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Procjenjuje se da Evropa još uvijek uvozi velike količine dizela, od oko 600.000 bpd, sedmicama prije stupanja embarga na snagu. Nakon 5. februara, tržišta dizela i tokovi proizvoda na globalnom nivou će se promijeniti, pri čemu će Rusija nastojati plasirati svoje rafinirane proizvode drugdje, a Evropa će dovlačiti više nafte iz Sjedinjenih Država, Bliskog istoka i Azije, kažu analitičari, prenosi OILprice.com.

Prema podacima Vortexa, očekuje se da će Evropa ovog mjeseca dobiti najveće količine dizela i plinskog goriva iz SAD-a. 

- Evropa će u postruski dizelski svijet ući relativno dobro snabdjevena. Navala uvoza ruskog dizela u trećem tromjesečju 2022. godine u kombinaciji s toplijom evropskom zimom i dobrim snabdijevanjem prirodnim plinom ublažila je šok ponude dizela i panične kupovine krajem 2022. godine - napisala je Pamela Munger, viša tržišna analitičarka u Vortexi. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.