open-navfaktor-logo
search
Glasalo više od 75.000 ljudi
Fascinantna, ali i potresna: Ovo je najljepša fotografija divljih životinja u 2023. godini
Fotografija mladog polarnog medvjeda koji spava na santi leda, britanskog fotografa Nime Sarikhanija, osvojila je nagradu za najbolju fotografiju divljih životinja.
08.02.2024. u 20:37
get url
text

On je ujedno dobio nagradu i za fotografa divljine - "Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award".

- Dok su klimatske promjene najveći izazov s kojim se suočavamo, nadam se da ova fotografija također budi nadu. Još ima vremena da popravimo nered koji smo izazvali - izjavio je Sarkhani za CNN.

Fotografiju je snimio nakon tri dana traženja polarnih medvjeda kroz gustu maglu u blizini norveškog arhipelaga Svalbard.

Na konkurs, koji je organizirao londonski Prirodoslovni muzej, pristigle su fotografije iz 95 zemalja tokom prošle 2023. godine. Potom su ljubitelji fotografije divljih životinja i prirode iz cijelog svijeta pozvani da glasaju s uže liste od 25 fotografija.

- Nimina fotografija, istovremeno fascinantna i potresna, omogućava da vidimo ljepotu i krhkost naše planete. Fotografija koja navodi na razmišljanje je oštar podsjetnik na integralnu vezu između životinje i njenog staništa i služi kao vizualni prikaz štetnih utjecaja klime i gubitka staništa - izjavio je direktor Prirodoslovnog muzeja dr. Douglas Gurr.

Za Niminu fotografiju glasalo je više od 75.000 ljudi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nima Sarikhani (@nsarikhani)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.