open-navfaktor-logo
search
Sada im se žuri
Federalna vlada utvrdila rebalans budžeta, plin poskupio, da li će i struja?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u hitnu parlamentarnu proceduru uputila rebalans budžeta FBiH i prateće zakone a koji je povučen sa dnevnog reda Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 25. jula, izjavio je u Sarajevu federalni ministar finansija Toni Kraljević.
20.10.2023. u 14:21
get url
text

VEZANI TEKST - Šta čeka Vlada FBiH s rebalansom budžeta: Nema novca za udžbenike, lijekove, plaće...

On je rekao kako se nada da će parlamentarci pokazati odgovornost i usvojiti izmjene Budžeta FBiH "kako ne bi bilo zastoja u isplati invalidnina i ne daj Bože penzija".

Dodao je kako se rebalans bio potreban i zbog tehničkih grešaka usljed "silne amandmanizacije prijedloga budžeta FBiH za ovu godinu".

Rekao je da će rebalansom budžeta biti omogućeno dva miliona KM za oboljele od cistične fibroze pa će Fond solidarnosti FBiH iznositi 10 miliona KM plus 2,2 miliona KM za konsolidaciju zdravstvenih ustanova.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu potvrđeno je pisanje Faktora o poskupljenju plina za 4,96 posto i to od 1. novembra.

VEZANI TEKST - U Federaciji plin poskupljuje za 4,96 posto

Na novinarsko pitanje da li će biti poskupljenja električne energije, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović je kazao da će se o tome razgovarati.

- Treba imati na umu da je neko ostavio Elektroprivredu BiH u minusu 100 miliona KM a da rudnici imaju nekoliko stotina miliona KM. Da li će doći do povećanja odlučit ćemo kao većinski vlasnik Elektroprivrede BiH. Nećemo ništa uraditi što će oštetiti građane - rekao je Mijatović.

Dotakao se i Fonda solidarnosti FBiH koji će rebalansom imati 10 miliona KM na raspolaganju.

- Nerealno je da niko Fondu solidarnosti FBiH nije marke izdvojio 21 godinu. Vlada će donijeti sistemsko rješenje. Jedini smo koji smo rekli da nećemo nove automobile, da hoćemo riješiti problem bolesne djece ali da ne idemo u patetiku - rekao je Mijatović dodavši da se radi i na deblokiranju rada Agencije za privatizaciju FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.