open-navfaktor-logo
search
Završne riječi
Feraget: Zbog ovih optuženih mi ni danas ne znamo šta se desilo sa Dženanom; Memić: Alisa je zavrtila sistem
Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas su završne riječi u slučaju "Memić" dali pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget, kao i sam oštećeni Muriz Memić. 
10.11.2022. u 15:29
get url
text

Dio obraćanja Ifeta Ferageta koji je odabrao i medijima dostavio Sud BiH 

Feraget je na početku svog izlaganja kazao kako je ovo četvrta završna riječ koju iznosi u ovom slučaju, podsjetivši da je dvije iznosio pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i jednu pred Vrhovnim sudom FBiH. 

VEZANI TEKST - Advokati Alise i Zijada Mutapa traže oslobađajuću presudu: Ovakav predmet se nikome ne smije ponoviti

Kazao je da se u sudnici nalazi pet optuženih, od kojih su dva policijska službenika sa velikim iskustvom, a da je istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i provedenim dokazima utvrđeno da je ponašanje optuženih i njihova namjera bila da se prikriju činjenice o načinu stradanja Dženana Memića.

Uzrok toga što još nema odgovora šta se desilo s Dženanom Memićem, kako je dalje naveo, leži upravo u radnjama i ponašanju optuženih. 

Istaknuo je i da je ovo prvi put da se, dok jedan proces još traje pokreće druga istraga u tom slučaju i podiže se optužnica i kreće suđenje, te da je to tako jer je bilo očigledno da se u ovom slučaju nije desila saobraćajna nesreća. 

"Propusti napravljeni svjesno"

Kazao je da je provedeno šest vještačenja, po dva medicinske, saobraćajne i mašinske struke i sva su ona isključila mogućnost saobraćajne nesreće.

Zbog toga je, kako je dalje naveo, u oktobru 2018. podnio krivičnu prijavu protiv 49 osoba, od kojih se pet nalazi danas u sudnici, a protiv još sedam se vodi druga istraga. 

Ukazao je na propuste optuženih te kazao da dokazi govore da se radi o svjesnom postupanju. 

- Smatram da je Tužilaštvo provedenim dokazima, uključujući i završnu riječ i obrazloženje tužilaca, dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret - rekao je Feraget. 

Podsjetio je da su tužioci u završnoj riječi kazali kako je ovaj slučaj obilježio poslijeratno pravosuđe u BiH, te da su se Muriz Memić i majka Davida Dragičevića obraćali pismom komesaru za proširenje EU-a Johannesu Hahnu, koji im je odgovorio i u pismu naveo kako se slučajevi moraju riješiti i da se nadležni sudovi moraju uključiti, kao i da će u BiH poslati specijalnog istražitelja koji će utvrditi stanje u pravosuđu.

Podsjetio je i da su o ovim slučajevima upoznali sve ambasadore EU-a u Sarajevu, kao i tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka i osoblje novog visokog predstavnika, te da je Inzko dvaput pred Vijećem sigurnosti izvještavao o ovim slučajevima.  

- Desilo se 20 mirnih i dostojanstvenih protesta, koje je finansirao isključivo Muriz Memić, neću govoriti o ciframa, ali to su ogromna sredstva - kazao je Feraget.

Dalje je naveo da je njegov jedini uvjet za podršku Murizu Memiću i Davoru Dragičeviću bio taj da ne uzimaju pravdu u svoje ruke. 

- Ni sam ne znam kako im to uspijeva. Ja sam ponosan zbog toga jer idemo pravnim putrem - rekao je Feraget. 

On je citirao i drugi član Evropske konvencije o ljudskim pravima - pravu na život, kazavši kako država ne samo da nema pravo da ubije nego ima obavezu da provede istragu u skladu sa zakonom. 

- Istraga mora biti djelotvorna, učinkovita i dovesti do otkrivanja ubice i kažnjavanja. Mora biti i odgovarajuća. Još se pitam šta je to motiviralo trećeoptuženog da pribavlja vozilo koje nema nikakve veze sa slučajem. Okolnosti su takve da imate mladića koji leži pored drveta i krklja, imate djevojku koja drži dva telefona. Imate lice mjesta bez vozila, bez mjesta kontakta, bez tragova kočenja... - naveo je dalje Feraget.

Rekao je da je zadatak da se pribave dokazi, a ne da se podmeću i sakrivaju.

Podsjetio je da je dr. Alija Čeljo rekao Murizu Memiću da se ne radi o saobraćajnoj nesreći, kao i da "ona mala sve laže, kao i njena majka". 

- Nađena je jedna jedina povreda glave. Hasan Dupovac je bio na obdukciji, imao je te informacije, jako dugo je radio u saobraćajnoj policiji, ali on i dalje traga za autom iako nijedna okolnost ne upućuje da bi ono moglo biti povezano za slučajem - kazao je.

Dalje je kazao kako istraga mora biti provedena ažurno i pravovremeno, te da ovdje detalja "ima more".

- Ja u svojoj kancelariji imam 15.000 stranica dokumenata, sve se tiče ubistva Dženana Memića, a još smo na početku - rekao je Feraget. 

Kazao je i da istraga mora biti dostupna porodici oštećenog, te se zahvalio Sudu BiH za tretman oštećenih pred ovim sudom. 

- Mi u početku nismo mogli ući u kantonalno tužilaštvo. Ranija glavna tužiteljica nas je primila samo jednom, kada je rekla da: "On njega nije htio ubiti, da je to bilo naguravanje koje je eskaliralo" i "ja nju (Alisu, op. a.) ne dam, ona je išla hodžama i ona će se sjetiti". To je bilo 15. marta, a 3. marta je dr. Kučukalić rekao da ona nema amneziju. O porodičnim vezama Dalide Burzić, Mutapa i nekih visokih funkcionera policije neću govoriti jer nisu ni obuhvaćeni ovim sudskim postupkom - rekao je.

Dodao je da nikad nije imao teži postupak od onog koji se vodio pred kantonalnim sudom jer nije imao priliku da se javi za riječ.

- Vrlo je teško kad morate da se suzdržite jer nemate zakonsku mogućnost da učestvujete - rekao je. 

Dalje je kazao kako radnje optuženih ukazuju na svjesno i voljno postupanje, podsjetio na dnevnik koji je vodio Zijad Mutap u kojem je naveo da Alisa ide da se nađe sa Dženanom, a da je "utvrđeno da ona nije išla da se nađe s njim već da su oni očigledno tu noć bili u nekoj svađi i da su se kasnije našli pred MUP-om", da ona tu noć koristi telefon prijateljice, a nije jasno zašto, da njen telefon nije nikad oduzet, da prvooptuženi dolazi na lice mjesta za pet minuta, a da se ne zna iz kojeg smjera jer nema videonadzora... 

- Jedan od razloga njegovog uništenja je i ovaj - kazao je Feraget. 

Podsjetio je da je svjedok Edvin Avdić svjedočio da je Josip Barić kazao da "Alisa Mutap sve zna i da je do nje". 

Rekao je i da se u sudu moglo čuti da su Romi dobili 200.000 KM, da su i ranije imali te dokaze, ali da su oni uništeni. 

- Ti svjedoci su trebali dobiti zaštitu, ali nisu je dobili, pozvani su u kantonalno tužilaštvo, nije im data zsštita i oni su rekli: "Mi ništa ne znamo" - naveo je. 

Kazao je i da je amnezija Alise Mutap korištena kao "dimna zavjesa".

- Pokušalo se lažnom istragom kupiti vrijeme. Toliko je bilo različitih verzija koje je drugooptužena iznijela, ali sve skupa beskorisnih, i pokušaj da se neko ubijedi da ima amneziju i ne zna šta se desilo - rekao je.

Kada je u pitanju druga tačka optužnice, Feraget je kazao da "ovdje nije bilo uviđaja i ovdje je sve upakovano". 

Naveo je da je Ustavni sud kada je odlučivao o propustima u istrazi doveden u zabludu jer im nikad nije dostavljen zapisnik o uviđaju.

- Nađeno je ukupno 10 tragova, tri komada stakla, tri komada plastike i jedan komad laka. Vještak Jasmin Bijedić je kazao da su mu u MUP-u dali vreću sa 80 komada stakla. Neko je sve vrijeme kontaminirao tu istragu - naveo je Feraget. 

Dalje je naveo da su snimci videonadzora nezakonito izuzimani, da je Dupovac imao pravo da pregleda videonadzor i koristi ih kao operativni podatak, ali da nije smio da ih izuzima bez naredbe suda. Kazao je da videonadzor sa kuće Šerifa Konjevića pokriva ulaz sa dvije strane, da se zna gdje je jedan, ali da se ne zna gdje je drugi snimak, koji je mogao snimiti kombi sa stražnje strane i mogle bi se utvrditi oznake na tablicama kombija. 

- Niko nije utvrdio identitet tog kombija. Vještak Perović nije utvrdio da komad laka pripada "cliju" ili kombiju - rekao je. 

"Kakav nečovjek moraš biti da šutiš sedam godina"

Dalje je naveo da je saslušan svjedok Rešad Hadžić, koji je sa Murizom Memićem bio kod Dupovca, koji mu je tada, kako je ispričao taj svjedok, spominjao da je bio na obdukciji, da je četiri sata saslušavao Alisu Mutap pred majkom i ocem, kao i da je rekao da je neko lijevom rukom iz auta Dženana udario bejzbol palicom. 

- Na osnovu kojih okolnosti, on to zna, a Dalida Burzić zna "da on to nije htio" - kazao je Feraget. 

Što se tiče videonadzora sa hotela, Feraget je kazao da taj videonadzor ima 16 kamera, da neke pokrivaju unutrašnjost, a neke vanjski dio hotela i da se na tim snimcima moglo vidjeti da li su Alisa i Dženan bili u hotelu ili pred hotelom (...), ali ovdje su sistemski uništeni snimci svih 16 kamera za četiri dana - dodao je, te podsjetio na svjedočenja policajaca koji su došli da izuzmu videonadzor, da je u tom trenutku nestalo struje i da snimaka u ponedjeljak nije bilo. 

Također je podsjetio na svjedočenje Tarika Šečibovića koji je rekao da je vidio stikere sa rukopisom petooptuženog, na kojim je pisalo koje snimke treba pregledati, da je on rekao da je pregledao te snimke i vidio siluete muške i ženske osobe....

- Rezolucija ne mora biti čista, ali se mogu vidjeti siluete i terenac sa četiri žmigavca i policijsko auto - rekao je Feraget te podsjetio da su zaštićeni svjedoci rekli da je upravo terenac zaustavio Hitnu pomoć i osoba iz tog vozila rekla Alisi Mutap: "Ti se ničeg ne sjećaš". 

- Smatram da je tužilaštvo ponudilo više nego dovoljno dokaza da su optuženi počinili ono što im se stavlja na teret - zaključio je Feraget.

Nakon njega Vijeću se obratio i otac Dženana Memića Muriz Memić, koji je također kazao kako očekuje od suda da optužene proglasi krivima. 

Kazao je da je ubijeđen da Alisa zna šta se dogodilo i da "ko god da je to počinio, povezan je sa njom".

- Ona je zavrtila sistem. Neka se ovi ostali optuženi na nju ljute. Zbog nje su sve ovo pokušali. Vidjeli smo da ona nema amneziju. Ne znam kakav nečovjek moraš biti da šutiš sedam godina - rekao je, između ostalog, Memić. 

Kazao je da u svemu što radi drži ga samo jedno.

- Ja sam samo jednom sanjao Dženana i on me je tada pitao: "Jara, što ti je ovo prljava avlija, pometi ovo". I evo pokušavam da pometem - rekao je Memić. 

Evo šta su njih dvojica kazali nakon današnjeg ročišta: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.