open-navfaktor-logo
search
Kvalificirani proizvođači
FERK donio Pravilnik o regulatornom nadzoru energetske djelatnosti
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na sjednici u utorak u Mostaru donijela je Pravilnik o regulatornom nadgledanju kojim se propisuju vrste, način i postupak provođenja nadzora obavljanja energetskih djelatnosti na osnovi FERK-ovih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, kao i ostala pitanja vezana za nadgledanje.
12.12.2023. u 14:43
get url
text

Donesena je i Odluka o utvrđivanju postotka obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije za 2024. godinu koja iznosi 0,93 posto.

Navedeni postotak služi opskrbljivačima krajnjih kupaca i kvalificiranim kupcima koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe, da mogu planirati sredstva za nabavku propisanih količina električne energije iz obnovljivih izvora energije i utvrđuju se na temelju planskih veličina, navodi se u saopćenju FERK-a. 

Podnositeljima zahtjeva MABOG GUMANOVIĆ doo Grude, "Herceg" Maglaj, doo i "Energi-Europa" doo Prozor-Rama izdane su dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, dok je podnositelju zahtjeva Srodna djelatnost "Maglić", vlasnika Nazima Maglića iz Zenice izdana dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

Također je obnovljena dozvola za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelju zahtjeva JP Elektroprivreda BiH Sarajevo. 

Po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača FERK je donio rješenja za Art doo iz Tešnja, Bosšumčaj doo Sarajevo, Proizvodnju električne energije Elektro ID, vlasnika Izeta Dubravca iz Tešnja, VITA SOL iz Širokog Brijega, Demcom doo Kakanj, Bojanić doo Jajce za dvije solarne fotonaponske elektrane, SE Antolović vlasnika Jakova Antolovića iz Žepča, Sunčani vrt doo iz Gruda, EL Zovko iz Mostara za dvije solarne fotonaponske elektrane i Sumaks doo iz Tešnja. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.