open-navfaktor-logo
search
Mektić upozorava
Fikret Abdić opstruira smještanje migranata u "Agrokomerc"
Broj migranata u BiH se smanjuje poručio državni ministar sigurnosti Dragan Mektić
23.09.2018. u 13:04
get url
text

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da se broj ilegalnih migranata "drastično smanjio", a da oni koji se pojavljuju ne žele da ostanu na ovom prostoru.

Mektić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci precizirao da je dosad u BiH evidentirano 14.969 migranata, namjeru za azil izrazilo je njih 13.958, ali je zahtjev za azil podnijelo svega njih 399.

-Broj migranata se drastično smanjio i dolaskom zime bit će još manji. Nastojat ćemo da što bolje štitimo granicu i spriječimo njihov ulazak – tvrdi Mektić ističući da ih još uvijek ima, ali ne u broju kako su, kaže, najavljivale vlasti RS-a.

Uvjerava da migranti ne žele da ostanu u našoj zemlji, nisu zainteresovani za azil, za koji se prijavljuju samo da bi privremeno regulisali svoj status.

Po njegovim riječima, po osnovu readmisije BiH je prihvatila 761 migranta, dok su iz naše zemlje po osnovu readmisije vraćena 1.102 migranta.

-Najviše ih ulazi iz Srbije, iz pravca Višegrada, Zvornika, Bijeljine i prelaze preko rijeke Drine i ulaze u BiH ilegalno – dodao je.

On je ustvrdio da vlast u Velikoj Kladuši opstruiše mogućnost smještaja migranata u zgradi "Agrokomerca", koju je Federalna vlada ustupila Ministarstvu sigurnosti.

Kaže da im lokalna vlast ne dozvoljava priključak na vodovodnu mrežu za taj objekat.

-Problem je što u Velikoj Kladuši ne znate s kojim možete da razgovarate. Načelnik tu ne boravi, već u Rijeci...Poručujem lokalnim vlastima da ne obmanjuju narod i migrante i dozvole nam priključak na vodovodnu mrežu. Sve ostalo je naša briga i obaveza, sve želimo da platimo, ali bez vode ne možemo -ustvrdio je.

Državni ministar sigurnosti je naveo da nemaju problem da izmire sve troškove kada je u pitanju smještaj i transport migranata, jer su dobili oko devet miliona eura, najviše iz IPA fonda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.