open-navfaktor-logo
search
Bez viljuškara i dizalica
Fizičari misle da su konačno shvatili kako su Egipćani izgradili piramide
Tim naučnika vjeruje da su otkrili kako su stari Egipćani izgradili piramide.
03.03.2024. u 15:40
get url
text

Bez viljuškara ili dizalica koji bi im pomogli, uvijek je bilo malo misterije kako su stari Egipćani uspjeli izgraditi svoje piramide, među njima i Velike piramide u Gizi koja je imala nevjerovatnih skoro 146 metara tek kada je izgrađena (tokom godina se smanjila za deset metara).

Međutim, tim fizičara sa Univerziteta u Amsterdamu misli da su možda razbili misteriju, piše Unilad.

Predvođen dr. Danielom Bonnom, tim naučnika se fokusirao na zidnu sliku u grobnici Djehutihotepa - Velikog poglavice Hare Noma - koja je pokazala određenu tehniku gradnje.

Slika koja datira sve do oko 1900. godine p.n.e. prikazuje 172 muškarca koji pomiču statuu sa užadima pričvršćenim za sanke. A ispred sanki se vidi kako se voda preljeva po pijesku. 

Fizičari su odlučili da sami isprobaju proces, u manjem obimu, naravno.

Tim je otkrio da ako je pijesak suh, može na kraju razviti grudvice koje otežavaju kretanje objekata, ali ako dodate pravu količinu vode, tekućina sprječava stvaranje grudvica i čini pijesak glatkijim.

- Ako koristite suhi pijesak, neće raditi tako dobro, ali ako je pijesak previše mokar, neće raditi ni to. Postoji optimalna krutost - rekao je Bonn za Live Science.

Prije ovog otkrića, smatralo se da je izlijevanje vode na slici čisto ceremonijalni čin, a ne ključni dio procesa izgradnje.

Prema istraživanju, "trenje klizanja na pijesku se uvelike smanjuje dodatkom malo - ali ne toliko - vode".

Ovo je bilo tako nevjerovatno jednostavno da su čak i fizičari priznali da ih je otkriće, objavljeno u Physical Review Letters, iznenadilo.

- Veoma sam iznenađen koliko je sila vučenja mogla biti smanjena - za čak 50 posto - što znači da je Egipćanima trebala samo polovina ljudi da vuku mokri pijesak u poređenju sa suhim - rekao je dr. Bonn za Washington Post.

Univerzitet je odlučio: U prisustvu prave količine vode, vlažni pustinjski pijesak je otprilike dvostruko čvršći od suhog.

- Sanke mnogo lakše klize preko čvrstog pustinjskog pijeska jednostavno zato što se pijesak ne gomila ispred saonica kao u slučaju suhog pijeska - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.