open-navfaktor-logo
search
Ambiciozan program
Francuska preuzima rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom
Francuska preuzima rotirajuće predsjedavanje Evropskom unijom u subotu, dajući predsjedniku Emmanuelu Macronu priliku da se predstavlja kao de facto lider EU uoči nacionalnih izbora u aprilu.
01.01.2022. u 15:02
get url
text

Ovaj 44-godišnjak nikada nije krio svoje ambicije da bude pokretač daljih evropskih integracija, služeći u posljednje četiri godine kao dinamičan pomoćnik stabilnijoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, prenosi France 24.

S obzirom da je Merkel sada u penziji, ovo je pravovremeni poklon rotirajućeg predsjedavanja Vijećem EU od 1. januara. Macron je najavio ambiciozan program za 27-člani blok koji bi mogao poslužiti i njegovoj domaćoj kampanji za reizbor.

- Godina 2022. mora biti prekretnica za Evropu - rekao je on u novogodišnjem nacionalnom obraćanju u kojem je pozdravio ulogu EU tokom krize Covid-19.

Osvrćući se na francusko predsjedavanje, on je obećao da "možete računati na moju potpunu posvećenost da osiguram da ovaj period, koji dolazi svakih 13 godina, bude vrijeme napretka za vas".

Centrista, koji je svoje eurofilske stavove učinio ključnim dijelom svoje političke kampanje kada je osvojio predsjedništvo 2017. godine, nada se da će mu to ponovo poslužiti na izborima zakazanim za 10. i 24. april.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.