open-navfaktor-logo
search
Sve više prijava
FUP upozorava građane na romantične prevare putem interneta, ne nasjedajte
Federalna uprava policije (FUP) upozorilo je danas  građane da je u prethodnom periodu zaprimljeno više prijava koje se odnose na izvršenje krivičnog djela prevare, tzv. "Romance Scam" (romantične prevare).
13.12.2023. u 16:02
get url
text

Naime, napadač koristeći aplikacije za upoznavanje i društvene mreže, uspostavlja kontakt sa žrtvom, te se kontakt nastavlja u smjeru uspostavljanja emotivne veze posredstvom interneta, a potom koristeći različite tehnike prevara od žrtve zahtijeva uplatu različitih novčanih iznosa, uz obećanje povrata novca u istom ili mnogo većem iznosu novca od uplaćenog.

Jedan od primjera je dostava paketa "emotivnog partnera" žrtvi, a potom "problemi" oko njegove isporuke, gdje žrtva za dostavu navedenog paketa/poklona uplaćuje veće sume novca na ime provizije, s obzirom na to da je u paketu u toku transporta "pronađena" veća količina novca i sl.

FOTO: FUP

Iz FUP-a napominju da napadač, tokom razgovora sa žrtvom pribavlja informacije o njoj, u smislu bračnog statusa, eventualne bolesti žrtve, člana porodice i sl, hobijima žrtve, te njenim ostalim navikama, te se vodeći navedenim informacijama kreira idealan "profil" postupanja prema žrtvi, iskorištavajući njene slabosti.

- Pozivamo građane da ne nasjedaju na ovaj vid prevara, koje imaju za cilj emotivno iskorištavanje osoba i njihovu lakovjernost. Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal - navodi se u saopćenju iz FUP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.