open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Generalni direktor WHO-a Ghebreyesus upozorio na neravnomjernu distribuciju vakcina u svijetu
Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je na neravnomjernu distribuciju vakcina protiv koronavirusa u razvijene i nerazvijene zemlje te je istakao da je svijet na rubu katastrofalnog moralnog neuspjeha po tom pitanju.
18.01.2021. u 19:58
get url
text

Upravni odbor WHO-a održao je danas online sjednicu, a šef te organizacije Ghebreyesus pozvao je na solidarnost za pravednu i ravnomjernu distribuciju anticovid vakcina za sve zemlje.

Ističući kako je razvoj efikasnih i sigurnih vakcina protiv koronavirusa bio veliki uspjeh ostvaren za manje od godine od proglasa pandemije, Ghebreyesus je kazao kako se svijet trenutno nalazi pred velikim izazovom da spriječi da vakcina postane novi zid nejednakosti među bogatim i siromašnim, već da te vakcine učini nadom za sve ljude i države podjednako.

Ne otkrivajući imena, Ghebreyesus je kazao da neke bogate zemlje prvenstveno sklapaju direktne sporazume sa proizvođačima te je upozorio da to ugrožava provedbu Programa globalne distribucije vakcina (COVAX) u kojem učestvuje 190 država.

On je otkrio da su neke bogate zemlje do sada sa proizvođačima vakcina potpisale najmanje 52 direktna bilateralna sporazuma.

- Do sada je u 49 razvijenih zemalja ljudima dato više od 39 miliona doza vakcine. Jednoj nerazvijenoj zemlji je isporučeno svega 25 doza vakcine. Ne 25 miliona, niti 25 hiljada, već jednostavno 25 doza. Moram otvoreno reći, svijet je na rubu katastrofalnog moralnog neuspjeha. Ceh tog neuspjeha će se platiti životima ljudi u najsiromašnijim zemljama svijeta - poručio je Ghebreyesus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.