open-navfaktor-logo
search
Sud okončao proces
Gigant bh. namjenske industrije zvanično odlazi u ruke porodice hrvatskog trgovca oružjem
Kantonalni sud u Novom Travniku okončao je proces dodjele nekretnina u krugu kompleksa Vitezit investitoru Matiasu Zubaku, sinu poznatog hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka.
23.12.2023. u 14:56
get url
text

Naime, kako otkriva portal Viteški, krajem prošle sedmice Sud u Novom Travniku održao je važnu sjednicu na kojoj se odlučivalo o sudbini Vitezita u stečaju, jednog od simbola Viteza, koji je četiri godine u stečaju, te se traži novi put za preduzeće i mnoštvo obespravljenih radnika.

Na toj se sjednici, naime, odlučivalo po više žalbi na odluku o dosudi kojom je naloženo uvođenje u posjed preduzeća WDG d. o. o. Zagreb, kojem je na čelu Matias Zubak, kao kupca.

Ta je hrvatska kompanija bila jedina te je pobijedila na više tendera te je prije više od godinu dana uplatila oko 11 miliona maraka za dio imovine prijeratnog kompleksa iz sistema Vitezita.

Ishod sjednice držao se daleko od očiju javnosti. Suština te odluke svodi se na to da se odbijaju kao neutemeljene sve žalbe te potvrđuje presuda Općinskog suda u Travniku, piše Večernji list.

Naime, u procesu oko odluke da konačno u posjed kompanije uđe hrvatski investitor žalilo se više subjekata. U međuvremenu je i Kantonalni sud SBK zaključio kako je prvostepeni sud pravilno postupio kada je odlukom dodijelio nekretnine WDG promet d. o. o. za usluge, sa sjedištem u Zagrebu kao kupcu.

To je objašnjeno time da je kupac nakon provedenog postupka uplatio cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

U izjavi za portal Viteški vlasnik Matias Zubak izrazio je očekivanje kako će što prije ući u posjed firme i početi s postepenom obnovom proizvodnje kakva je nekada bila.

Fabrika Vitezit, odnosno fabrika vojnog eksploziva u Vitezu osnovana je sredinom 1950. godine. U pogonima ovoga preduzeća proizvode se namjenski proizvodi, raketni baruti, flegmatizatori, antifriz, zatim privredni eksplozivi i štapin, a formirana je i treća proizvodna jedinica ("Sintevit"), čiji su proizvodni programi PVC granulati, ekstruzija i prerada od PVC materijala, izrada ambalaže i ostalih proizvoda od visokotlačnog polietilena, ploča od termoplasta.

U toj fabrici proizveden je jedan od najpoznatijih eksploziva u ovom dijelu Evrope. Nazvan je po nazivu grada – Vitezit. To je pak bio običan eksploziv, kao i svi drugi, ali mu se dodalo željezovog (III) oksida 20 posto i tako je postajao crvene boje te je bio prodorne snage.

Prije raspada Jugoslavije fabrika se zvala Slobodan Princip Seljo. Bio je to najveći proizvodni kompleks te vrste u Evropi. Strateška važnost ove kompanije i danas je velika te postoji tržište za njihove proizvode koji nisu samo ratne prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.