open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Godina zatvora zbog prijetnji tužiocu u Trebinju: "Ostroga mi, ubit ću ga, ne mogu trpiti nepravdu"
Zoran Jokanović osuđen je danas u Okružnom sudu Banja Luka na godinu zatvora zbog krivičnog djela napad na sudiju ili javnog tužioca. Presuda je prvostepena i stranke imaju pravo žalbe.
30.11.2022. u 14:38
get url
text

Optužnica Tužilaštva RS-a ga je teretila da je djelo počino 10. juna ove godine u Trebinju, tako što je ozbiljno prijetio da će napasti tužioca Milimira Pojužinu u vezi sa vršenjem tužilačke dužnosti, a da je djelo "izvršeno uz prijetnju ubistvom".

U optužnici se navodilo da je kritičnog dana u 16.15 sati u Trebinju, Jokanović telefonski razgovarao sa tužiocem B. M. koju odranije poznaje i izrazio joj svoje nezadovoljstvo radom i postupanjem Pojužine.

Radilo se o predmetu ugrožavanje sigurnosti u kojem Jokanović ima svojstvo oštećenog.

- Prilikom razgovora je prijetio da će ubiti tužioca Milimira Pojužinu riječima: "Odoh kući po pušku, ubit ću ga Ostroga mi, odoh po pušku, ubiću ga", a nakon što mu je B. M. rekla da se smiri, nastavio je da prijeti riječima: "Odoh uzeti pušku i ubiti ga, bolje mi je u zatvoru, imam besplatan smještaj i hranu, svoju djecu sam obezbijedio sa dva stana, ne mogu da trpim nepravdu" - navodi se u presudi.

U optužnici se dodaje da je B. M. odmah o svemu obavijestila oštećenog tužioca Pojužinu, što je kod njega izazvalo osjećaj životne ugroženosti zbog čega je slučaj prijavio Policijskoj upravi Trebinje.

Optuženi danas nije prisustvovao izricanju presude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.