open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Godišnjica osnivanja BZK Preporod: Doprinos izgradnji multikulturalne BiH
Bošnjačka zajednica kulture Preporod dala je veliki doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje, poručeno je povodom 120. godišnjice osnivanja ove ustanove.
27.09.2023. u 15:25
get url
text

U Sarajevu je danas održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen i jubilarni svečani koncert, svjetska praizvedba simfonijske svite "Storia bosniaca" kompozitora Ammara Jažića i horskog libretiste profesora Almira Bašovića.

Centralna jubilarna akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod održat će se 28. septembra u 20 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Koncert će biti održan u izvedbi Sarajevske filharmonije i hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Sanjin Kodrić podsjetio je da su napisane brojne knjige i naučni radovi o radu i djelovanju ove ustanove.

- Ova institucija je tokom svojih 120 godina u nedostatku drugih institucija bila pokretač svega toga važnog i progresivnog kod Bošnjaka, ne samo u sferi kulture nego u društvenom smislu. Mi smo putem naših đačkih i studentskih domova, stipendija i zajmova obrazovali do Drugog svjetskog rata više od dvije trećine bošnjačkih intelektualaca, a i neki nebošnjaci su bili naši stipendisti. Mi smo bili ti koji su Bošnjake upoznali sa evropskom modernom književnošću, pozorištem, baletom - kazao je Kodrić.

Izrazio je zadovoljstvo da će veliki jubilej, 120. godišnjicu osnivanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod, obilježiti upravo koncertom i svjetskom premijerom simfonijske svite Storia bosniaca.

Podsjetio je da je visoki pokrovitelj obilježavanja godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, istakao je da je Bošnjačka zajednica kulture Preporod kroz historiju dala veliki doprinos izgradnji Bosne i Hercegovine kao multikulturalne države.

Duhovna snaga Bošnjaka i duhovna snaga Bosne i Hercegovine nedvojbeno su najvažniji faktori u aktuelnom trenutku u procesu razvoja i jačanja bosanskohercegovačkog društva. Ideja slobode i ideja jednakopravnosti i zajedništva temelji se u moderni Bosne i Hercegovine kao multietničke i multikulturalne zemlje. Bošnjačka zajednica kulture Preporod je kroz svoj rad dala nemjerljiv doprinos takvom društvu - rekao je Pargan.

Kompozitor Ammar Jažić izjavio je da je Storia bosniaca simfonijska svita u pet stavova.

- Simfonijska svita je romantičarski oblik za simfonijske orkestre u klasičnoj muzici i serioznoj muzici, najčešće korišten u periodu kasnog romantizma i dodaje se često hor kao dodatak, što mi ovaj put imamo. Sastavljena je od pet stavova koji predstavljaju po jednu od rijeka u Bosni i Hercegovini. Željeli smo da kroz taj tok rijeka prikažemo historijski tok i naše postojanje na ovim prostorima - kazao je Jažić.

Prije 120 godina, odnosno 20. februara 1903, osnovana je Bošnjačka zajednica kulture Preporod, temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica i svjetska kulturna zajednica bošnjačkog naroda.

Izvorno je osnovana pod imenom društva Gajret, svog prvog pravnog prethodnika i preteče, dok joj je drugi pravni prethodnik i preteča društvo Narodna uzdanica, osnovano 17. oktobra 1924. godine. Ova dva društva, kao i više drugih oblika kulturno-prosvjetnog organiziranja Bošnjaka ovog vremena, ujedinit će se u Kulturno društvo Muslimana Preporod, osnovanog 13. septembra 1945. godine.

Ovo društvo pravno i institucionalno predstavljat će sljednika i nasljednika ranijih društava Gajret i Narodna uzdanica i postojat će do 10. novembra 1949. godine, kad su tadašnje vlasti praktično zabranile njegov rad, koji je obnovljen tek 5. oktobra 1990. godine, nakon demokratskih promjena u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.