open-navfaktor-logo
search
Pentagon potvrdio
Gori Bliski istok: Dronovima pogođena američka baza u Iraku, Amerikanci iz zraka napali Siriju
Sjedinjene Države su, drugi put u posljednjih nekoliko sedmica, izvele napade jučer u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene grupe, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.
09.11.2023. u 07:33
get url
text

Dok napetosti rastu oko sukoba Izraela i Hamasa, američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka oktobra. Četrdeset i pet američkih vojnika pretrpjelo je traumatske ozljede mozga ili lakše povrede. Američki ministar obrane Lloyd Austin saopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage.

Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati. Ako se napadi snaga koje podržavaju Iran na američke snage nastave SAD "neće oklijevati u poduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude", kazao je Austin.

Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izoliranim bazama u mete. Sjedinjene Države poslale su ratne brodove i borbene avione u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada, uključujući dva nosača aviona, kako bi pokušale odvratiti Iran i grupe koje podržava Iran.

Trenutno je u Siriji oko 900 američkih vojnika, a 2500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje Islamske države koja je 2014. zauzela velik dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Naoružani dron pogodio je zračnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američku ambasadu u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora jučer. Sirene su se oglasile u američkoj amabasadi u srijedu navečer, reklo je nekoliko ljudi u bagdadskoj snažno utvrđenoj zelenoj zoni u kojoj se nalazi ambasada.

Međutim, nema izvještaja o udarima projektila ni žrtvama. Grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.