open-navfaktor-logo
search
Srbija protiv nasilja
Građani Beograda na protestu 18. subotu zaredom: Emitirana kompozicija jednog od ubijenih učenika iz "Ribnikara"
Protest "Srbija protiv nasilja", koji se održava 18. subotu zaredom, počeo je večeras oko 19 sati ispred Skupštine Srbije u Beogradu, a posvećen je početku školske godine, javlja Anadolu.
02.09.2023. u 21:05
get url
text

Organiazori su sa protestnog kamiona poručili da je školska godina nekoliko mjeseci poslije masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnika" u Beogradu počela uz kozmetičke smjernice Ministarstva prosvjete i da ništa nije urađeno.

Protest se kretao od Skupštine, do Predsjedništva gdje su građani predsjedniku Srbije Alakesandru Vučiću uzvikivali "Vučiću odlazi", zatim do srušenih objekata na Slaviji za koje je poručeno da su "nova Savamala" podsjećajući na nelegalno rušenje u Hercegovačkoj u izbornoj noći 2016. godine, pa do Ministarstva prosvjete.

Poručeno je da Ministarstvo prosvjete nije uradilo ništa konkretno za poboljšanje situacije.

Uz prosvjetu, tema je bila i podrška smenjenim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću koji su radili na slučaju "Jovanjica" u kojem je pronađena plantaža marihuane.

Na čelu protestne kolone koja se kreće ulicom Kneza Miloša do mosta Gazela je transparent "Srbija protiv nasilja". Na protestu su istaknute zastave Srbije, zastava sa znakom Supermena, kao i transparent "Šta ste uradili da se ne ponovi".

Sa kamiona koji predvodi protestnu šetnju na početku protesta emitirana je kompozicija jednog od ubijenih učenika A. Č.

U koloni je nošen i transparent sa pesmom Branka Miljkovića "Uzalud je budim", preimenovana u "Uzalud ih budim", a na transparent su stavljene bijele ruže za ubijene u školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca.

Građani nezadovoljni sigurnosnim stanjem u Srbiji nakon dva masovna ubistva početkom maja u kojima je ubijeno 19 ljudi od čega devetoro djece jedne beogradske osnovne škole, traže institucionalnu odgovornost dijelova državnog vrha.

Traži se smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića kome je, povodom tog zahtjeva građana, Skupština Srbije nedavno izglasala povjerenje.

Zahtijeva se i smjena direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina koga je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država nedavno stavilo na listu sankcija zbog korupcije, umiješanosti u trgovinu drogom i zbog veza sa Rusijom.

Traži se smjena članova Saveta REM-a, kao i promjena rukovodstva RTS, ukidanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje dnevnih listova koji promovišu mržnju i nasilje te ukidanje rijaliti programa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.