open-navfaktor-logo
search
Podignuta optužnica
Granični policajac Sirijcima uzeo novac za prijevoz do Trnova, pa lažirao da su vraćeni s granice
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pripadnika Granične policije BiH Bogoljuba Dačevića iz Čajniča za koruptivno krivično djelo povezano s krijumčarenjem ilegalnih migranata.
16.09.2021. u 11:49
get url
text

- Optuženi pripadnik Granične policije BiH, tereti se da je zajedno s njemu povezanim osobama, isplanirao, organizirao i izvršio krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu skupine od 12 ilegalnih migranata s područja Sirije, među kojima je bilo i malodobnih osoba - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu i protiv Branislava Blagojevića te Vladimira Matovića iz Foče.

- Optuženi se terete da su, nakon što je optuženi Dačević, u svojstvu policijskog službenika Granične policije BiH, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća grupa osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić, zatekao grupu od 12 ilegalnih migranata, državljana Sirije, među kojima je bilo malodobnih osoba i djece te umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi vozilom Granične policije, povezao migrante do lokacije u mjestu Dragočeva - navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je nakon toga od "ilegalnih migranata tražio novac u iznosu od 1.500 eura", kako bi ih prevezao dalje na područje BiH. Grupa ilegalnih migranata, prikupila je iznos od 1.200 eura, koji su dali optuženom, koji je nakon toga angažovao optužene Blagojevića i Matovića te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu te da ih puste iz vozila na području Trnova.

Optuženi Dačević je nakon toga službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima koja su vozili druga dvojica optuženih, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije, gdje je podnio lažni izvještaj da je grupa migranata odvraćena od ulaska u BiH.

Vozila s migrantima otkrivena su tokom policijske kontrole u blizini Foče.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i dva stručna vještaka te prilaganjem više desetaka dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.