open-navfaktor-logo
search
Problemi
Grbić: Prijevoznici u RS-u na koljenima, štete će biti veoma velike
Koronavirus će prijevoznike baciti na koljena, a štete koje se još ne mogu do kraja sagledati, bit će veoma velike - ocijenio je za Fenu predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske (RS) Nikola Grbić.
16.03.2020. u 11:38
get url
text

Ukoliko izostane pomoć nadležnih, ističe da neće sami moći izaći iz novonastale situacije, jer obaveze stižu na naplatu, a pitanje je kako će ih izmiriti ako ne rade.

Naglasivši da su u ovom trenutku najvažniji ljudski životi, Grbić je napomenuo da i prijevoznici, poput privrednika i drugih građana u RS-u, osjete velike probleme.

Podsjetio je da su prošle sedmice prijevoznici bili u blokadu na hrvatskoj strani, a sada imaju obavezu medicinske trijaže te karantian, i, kako kaže, neće moći da voze u EU dok se ne sagleda njihovo stanje.

- Ostajemo bez vozača, kojih u ranijem periodu ionako nismo imali dovoljno, jer su odlazili u EU - rekao je Grbić.

Još je, kaže, rano govoriti o tačnim štetama i gubicima, ali će oni sigurno biti ogromni.

- Definitivno nikada lošija situacija nije bila za sve privrednike, pa i prijevoznike, jer su oni ti koji moraju da prevezu ili dovezu sirovine, robu i sve drugo neophodno za život građana - dodao je Grbić, čije udruženje broji 1.200 prijevoznika u tom bh. entitetu.

Tvrdi da ih još niko od nadležnih nije kontaktirao, niti pozvao na sastanak o rješenjima kako da prebrode probleme izazvane koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.