open-navfaktor-logo
search
O granicama
Grčki parlament ratificirao kontroverzni pomorski sporazum s Egiptom
Grčki parlament danas je ratificirao kontroverzni pomorski sporazum koji je Grčka potpisala s Egiptom o granicama na istočnom Mediteranu.
27.08.2020. u 20:50
get url
text

Ratifikacija je uslijedila nedugo nakon što je šef njemačke diplomatije Heiko Maas u ponedjeljak posjetio Grčku i Tursku i pokušao ohrabriti obje strane na dijalog i izbjegavanje konflikta u toj regiji.

U nakani da blokiraju legitimna prava Turske u njenim vodama i epikontinentalnom pojasu, Grčke vlasti su 9. juna s Italijom potpisale sporazum o granicama ekskluzivne ekonomske zone na Mediteranu, a potom i s Egiptom 7. augusta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske oštro je osudilo takav sporazum između Grčke i Egipta kojim se negiraju prava Turske koja ima najdužu obalu na Mediteranu.

Ističući kako Grčka i Egipat uopće ne graniče na moru, tursko Ministarstvo je saopćilo da je grčko-egipatski sporazum ništavan i nepostojeći.

Naglasivši da se granice koje su Grčka i Egipat zamislili na istočnom Mediteranu nalazi i turskom epikontinentalnom pojasu, zvanična Ankara je poručila da ne priznaje takve dogovore ni za stolom, ni na terenu.

Grčka i njeni partneri pokušavaju osporiti pravo Turskoj na istraživanje i eksploataciju energetskih rezervi u istočnom Mediteranu, a Turska se pak zalaže za dijalog te poštenu i pravednu raspodjelu među zemljama te regije.

U novembru prošle godine Turska je s Libijom potpisala sporazum kojim je odredila granice dviju zemalja na Sredozemnom moru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.