open-navfaktor-logo
search
Šef hrvatske diplomatije
Grlić Radman: Izmjene Dejtonskog sporazuma bile bi katastrofalne za mir u Evropi
Dejtonsko-pariški sporazum najvažniji je mirovni sporazum od Drugog svjetskog rata, rekao je u četvrtak ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, upozorivši da bi njegove izmjene bile "katastrofalne za mir u cijeloj Evropi".  
01.07.2021. u 19:35
get url
text

Hrvatski šef diplomatije učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, na panelu naziva "Izgradnja povjerenja kroz dijalog".

Grlić Radman je pritom rekao kako je ohrabrujuće što su, "kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustva u ovoj regiji razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima".

Kao primjere je naveo Erdutski sporazum iz 1995., kojim je započeta mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u Hrvatsku, te Dejtonsko-pariški sporazum, saopćeno je iz ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

Taj je dogovor nazvao najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svjetskog rata, pa naglasio kako je njime zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 garantira jednakost triju konstitutivnih naroda.

- Važnost Dejtonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku - ponovio je Grlić Radman, dodavši kako se u posljednje vrijeme događaju pokušaji političkih struktura unutar BiH da dovedu taj dogovor u pitanje.

- Posljedice toga bile bi katastrofalne za mir i sigurnost u cijeloj Evropi - rekao je Grlić Radman.

On je na konferenciji istakao kako je "konsenzus unutar EU-a da se jugoistočnu Evropu mora uključiti u EU", pa je izrazio zadovoljstvo što je Vijeće EU-a odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donijelo tijekom hrvatskog predsjedanja tom institucijom u prvoj polovini prošle godine.

Dotaknuo se i trenutnih nesuglasica između Skoplja i Sofije.

- Još uvijek sam optimist i nadam se da će se ti problemi uskoro riješiti te da će za vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a započeti pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.