open-navfaktor-logo
search
Opravdavanje genocida
Groteskna propaganda Izraela: Herzog tvrdi da su našli Mein Kampf na tijelu hamasovca u dječijoj sobi
Isaac Herzog, predsjednik Izraela, iskoristio je gostovanje na BBC-u da opravda genocid koji vojska njegove zemlje čini nad palestinskim stanovništvom Pojasa Gaze. 
13.11.2023. u 11:15
get url
text

Izraelska propaganda poprima gotovo groteskne karakteristike u cilju opravdavanja ubijanja djece i drugih civila u Gazi, pa tako i ovaj potez izraelskog predsjednika Herzoga. On na BBc-u pokazivao knjgu Mein Kampf Adolfa Hitlera uz nevjerovatno objašnjenje. 

Kopija knjige na arapskom jeziku je, kaže, pronađane na tijelu mrtvog pripadnika Hamasa u sjevernoj Gazi i to u "dječijoj dnevnoj sobi". Rekao je da to pokazuje da neki u Hamasu istražuju Hitlerovu antisemitsku ideologiju. Ta knjiga, taj "dokaz" je baš njemu ustupljen da s njim maše na televiziji, potpuno očuvana kao da je svježe štampana, komentiraju korisnici mreže X, koji očito nisu povjerovali u ovu predstavu izraelskog predsjednika na BBC-u.

Na pitanje BBC-jeve novinarke Laure Kuensberg da li je odgovor Izraela na napad Hamasa 7. oktobra postao neproporcionalan, Herzog je rekao da je "prva i najvažnija stvar da se oni (Izrael) brane". 

Rekao je da Izrael izvodi svoje operacije u Gazi "u skladu sa pravilima međunarodnog humanitarnog prava" i da su unaprijed upozorili civile na ciljeve napada.

Priznao je da je bilo ubistava civila u Gazi, ali je okrivio Hamas za mnoge tamošnje tragedije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.