open-navfaktor-logo
search
Tradicionalni protesti
Haos tokom policijskog sata u Parizu, tuku se policija i demonstranti
Hiljade stanovnika Francuske pridružile su se u subotu tradicionalnim prvomajskim protestima širom zemlje i pored restriktivnih mjera uvedenih zbog suzbijanja širenja COVID-19. Konkretno, na snazi je policijski sat.
01.05.2021. u 19:16
get url
text

Demonstranti su zahtijevali socijalnu i ekonomsku pravdu te su protestima otvoreno iskazivali protivljenje vladinim planovima koji se odnose na promjene naknada za nezaposlene.

U Parizu i ostalim većim francuskim gradovima - Lyonu, Nantesu, Lilleu i Toulouseu - ukupno je organizirano tristotinjak skupova.

U glavnome francuskom gradu, u kojem je raspoređeno oko 5.000 policajaca, uhapšeno je sedamnaest demonstranata.

Nekoliko se demonstranata, obučenih u crne majice s kapuljačama, sukobilo s policijom. Neki su bacali kamenje ili prevrtali kante za smeće. Policajci su demonstrantima uzvratili palicama i suzavcem.

Policija je saopćila da je spriječila pripadnike anarhističkoga Crnog bloka u nakani da formiraju grupu demonstranata.

U francuskoj prijestolnici sindikalistima su se pridružili i članovi pokreta Žuti prsluci, koji su prije tri godine pokrenuli val antivladinih protesta, kao i radnici zaposleni u sektorima teško pogođenim pandemijskim ograničenjima, poput radnika u kulturi. Učesnici marša nosili su zaštitne maske u skladu s pravilima te su isticali transparente s natpisima: "Dividende, a ne naknade za nezaposlenost prihod su lijenih ljudi" i "Želimo živjeti, a ne preživljavati".

Većina demonstracija održana je u mirnoj atmosferi, premda je policija u Lyonu rastjerala grupu od oko 200 demonstranata koji su bacali petarde.

Prvomajskim događanjima prisustvovali su i vođa francuske ekstremne ljevice Jean-Luc Melenchon i čelnica krajnje desnice Marine Le Pen. Oboje se planiraju kandidirati na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.