open-navfaktor-logo
search
Berlin
Haos u Njemačkoj tokom dočeka Nove godine, mladić poginuo, provrijeđeno najmanje 15 policajaca
Doček Nove godine u Njemačkoj protekao je burno. Kako navode tamošnji mediji, jedan mladić je poginuo, a ima i povrijeđenih. 
01.01.2024. u 09:14
get url
text

Berlinska policija izvijestila je o nizu napada na pripadnike hitnih službi, ali i građane.

Najmanje 15 policajaca povrijeđeno je u napadima vatrometom u tom gradu, a oko 300 osoba je uhapšeno, mnogi zbog kršenja Zakona o eksplozivima, piše Bild.

Iako je policija uoči dočeka idenfikovala Neukölln, jednu od 12 berlinskih četvrti, kao najveću žarišnu tačku, stvari su ipak ispale drugačije.

Područja ispred Crvene gradske vijećnice kod Alexanderplatza postalo je mjesto međusobnog sukoba. Oko 500 ljudi, uglavnom mladih, napadali su jedni druge petardama i raketama, koje su ispaljivali direktno u masu.

Napadnuti su i policajci, a zabilježeno je više hapšenja. Policija je rastjerala skupinu kod Neptunove fontane i krenula provjeravati ko posjeduje vatromet, nakon čega je skupina od 200 ljudi krenula pirotehničkim sredstvima gađati policajce.

Oko dva sata ujutro vozilo hitne pomoći pogođeno je pirotehničkim sredstvom, ali sve je prošlo bez većih posljedica.

U Solingenu je policija ogradila cijelo stambeno naselje jer su policajci gađani pirotehnikom i kamenjem.

Okupilo se stotinjak izgrednika, a vatrogasci su ugasili goruće barikade nakon što je policija osigurala pojedine dijelove ulice.

U Koblenzu je 18-godišnji mladić poginuo od eksplozije petarde. Mjere reanimacije koje su odmah pokrenute nisu pomogle, a policija u Koblenzu istražuje slučaj, prenosi Index.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.