open-navfaktor-logo
search
Tvrde da imaju pravo
Hrvatska će na arbitraži tražiti od BiH 100 miliona eura zbog ulaganja u TE Gacko
Hrvatska namjerava uskoro na arbitraži pred međunarodnim sudom u Washingtonu tražiti od Bosne i Hercegovine najmanje 100 milion eura odštete i pripadajuće kamate, a sve na ime ulaganja u Termoelektranu Gacko.
28.02.2024. u 09:27
get url
text

Hrvati su od 2017. godine tri puta kontaktirali Vijeće ministara i državno Pravobranilaštvo, a u vezi nagodbe. Kako je ona izostala, na vidiku je arbitraža, piše N1.

Kao razvijena jugoslovenska republika Hrvatska je sufinansirala izgradnju Termoelektrane Gacko u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Osamdesetih godina prošlog vijeka precizirano je bilo da 1/3 struje iz gatačkog giganta bude isporučivana komšijama. S početkom rata 1992.godine sve je stalo, a 22 godine nakon - Hrvatska traži uloženo.

- Po našim saznanjima Hrvatska još nije pokrenula arbitražni spor prema BiH, a u vezi ulaganja u RiTE Gacko. Iz Pravobranilaštva BiH smo obaviješteni da postoji namjera da Republika Hrvatska pokrene arbitražu prema BiH, a u vezi sa ovim ulaganjem - rekao je Maksim Skoko, direktor RiTE Gacko.

Potvrđuju to i iz Hrvatske elektroprivrede, dok domaće nadležne institucije ćute. Muk i u Pravobranilaštvu i u Elektroprivredi RS-a, te resornom ministarstvu. Slična situacija nedavno je koštala ERS po arbitraži Slovenije protiv RITE Ugljevik, preko 200 miliona KM. Uz sve to Slovencima će se zauvijek morati isporučivati 1/3 struje iz tog preduzeća. Ekonomista Damir Miljević smatra da su arbitraže unaprijed izgubljene, te da se moralo djelovati ranije.

- Niko nije ozbiljno zavrnuo rukave i pokušao dogovorom da to rješava, nego dočekali smo sada arbitraže. Sve jednu tu arbitražu ćemo izgubiti. A kada iz Gacka počnete isporučivati 1/3 električne energije po proizvodnoj cijeni, bez ikakve zarade, opet dovodite sistem u tešku situaciju, da ne govorim o onoj isplati o 100 i nešto miliona eura. Čim je dio elektroenergetskog sistema u nezgodnoj situaciji to znači da će ceh platii građani - rekao je ekonomista Damir Miljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.