open-navfaktor-logo
search
Češka
Identifikovano 14 ubijenih u pokolju u Pragu, u subotu dan žalosti
Češka policija identifikovala je svih 14 ljudi koji su ubijeni u četvrtak unutar univerzitetskog kampusa u glavnom gradu Pragu, rekao je šef policije Petr Matejček.
22.12.2023. u 16:02
get url
text

VEZANI TEKST - Policija saopćila nove detalje pucnjave u Pragu: Ubijeno više od 15 ljudi, otac napadača jutros pronađen mrtav

Na konferenciji za novinare održanoj u petak, Matejček je rekao da je 14 osoba ubijeno, a 25 ranjeno u napadu naoružanog napadača koji je otvorio vatru u hodnicima i učionicama zgrade Fakulteta umjetnosti na Karlovom univerzitetu.

- Naoružani napadač je izvršio samoubistvo nakon što ga je policija opkolila sa svih strana - rekao je Matejček.

Naveo je da dokazi pokazuju da je napadač isti počinilac kao i u ubistvima u šumi Klanovicki u blizini Praga prije sedam dana, kada su ubijeni muškarac i njegova kćerka.

- Čekamo balističke dokaze koji će to potvrditi. Do tada ćemo nastaviti da istražujemo slučaj u šumi. Za sada ne možemo 100 posto potvrditi - rekao je Matejček.

Lokalni mediji identifikovali su napadača kao Davida Kozaka. On je bio je 24-godišnji student fakulteta i legalno je posjedovao vatreno oružje i nije imao krivični dosje, prenose državni mediji.

Napadač je imao dozvolu za ukupno osam komada oružja, od kojih su dva bila dugačka puška, saopćila je policija.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan odbacio je bilo kakvu neposrednu opasnost za češke građane nakon incidenta i dodao da će se u subotu obilježavati dan žalosti u cijeloj zemlji.

Građani polažu svijeće i cvijeće ispred Odsjeka za filozofiju u znak poštovanja prema žrtvama jučerašnjeg napada.

Češki predsjednik Petr Pavel u poruci građanima pozvao je na jedinstvo i poručio da se ubistva ne smiju koristiti kao sredstvo za političke napade ili širenje dezinformacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.