open-navfaktor-logo
search
Ofanziva u Donjecku
Institut za rat: Putin je postavio uvjet generalu Surovikinu, napravio je tešku grešku
Ruske snage će nastaviti ofanzivu u oblasti Donjecka u sljedećih nekoliko sedmica nakon što stignu dodatne mobilizirane ruske trupe i snage povučene iz Hersona, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW) u posljednjem izvještaju.
14.11.2022. u 08:18
get url
text

Prema ISW-u, ukrajinske snage u regiji Donjecka "će se naći pod teškim pritiskom", a Ukrajina će vjerovatno morati preraspodijeliti neke trupe za odbranu od ovih ofanziva.

- Rusi vjerovatno neće ostvariti operativne značajne dobitke uprkos svojim obnovljenim naporima, iako bi s vremenom mogli zauzeti Bahmut uz enormnu cijenu - navode.

- Putin je vjerovatno dopustio Surovikinu da se povuče iz zapadnog Hersona pod uvjetom da zauzme ostatak oblasti Donjecka, koristeći ruske snage vraćene iz zapadnog Hersona kao i novopristigle mobilizirane vojnike. Ovo zapažanje koje je iznio Andriy Zagorodnyuk, predsjednik Ukrajinskog centra odbrambenih strategija, najvjerovatnije je objašnjenje za nastavak intenziteta ruskih ofanzivnih operacija prvo oko Bahmuta, a zatim na jugozapadu oko područja Vuhledar, koje su započele 28. oktobra - piše ISW i dodaje:

- Prestanak ili produženo usporavanje borbenih operacija u sljedećih nekoliko mjeseci vrlo je malo vjerovatno. Rusi ne pokušavaju uspostaviti i ojačati odbrambene položaje duž cijele linije, već obnavljaju ofanzivne operacije u Donjeckoj oblasti. Ukrajinci će gotovo sigurno nastaviti svoje protivofanzivne operacije koje su već u toku. Obje strane već se bore u vrlo blatnim uvjetima. Vjerovatno se neće prestati boriti kada zima zaledi tlo i učini ga još pogodnijim za mehanizirano manevarsko ratovanje velikih razmjera - navodi ISW.

Kako navodi Instiutut za proučavanje rata, "bilo kakav pokušaj primirja ili prekida neprijateljstava u ovom trenutku bi velikom većinom pogodovao Rusiji".

- Putin bi trebao željeti takav prekid vatre, to mu je u interesu. Trebao bi shvatiti da treba dati vremena svojim snagama da se oporave i omogućiti rezervistima koji dolaze na ratište vremena da se integriraju u svoje jedinice, obuče i pripreme za ozbiljnu borbu – navodi ISW.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.