open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta inicijativa
Inžinjerska komora Federacije BiH traži da izdaju licence za inžinjere i fizička lica
Inžinjerska komora Federacije BiH uputila je Vladi FBiH incijativu za izmjene i dopune Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i učesnicima u građenju.
25.01.2023. u 10:02
get url
text

Tom uredbom propisani su uvjeti i način uređenja gradilišta, način i vođenje obavezne dokumentacije na gradilištu, te učesnici u građenju građevina i zahvata za koje odobrenje za građenje/uklanjanje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uvjeti za izdavanje i oduzimanje ovlaštenja pravnim i fizičkim osobama, registar ovlaštenja izdanih pravnim i fizičkim osobama, nadzor i kaznene odredbe. 

Iz Komore navode da je jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna Uredbe jasno i precizno utvrditi nadležnosti u vezi izdavanja određenih akata za učesnike u građenju, odnosno ovlaštenja za pravna lica i licence za fizička lica.

Svjesni vrlo teške i složene situacije u kojoj se nalazi bh. privreda i inžinjerska struka uopće, smatraju da svi zajedno moraju uložiti dodatne napore kako bi prevazišli izazove.

- Po tom pravilniku Federalno ministarstvo prostornog uređenja bi trebalo da izdaje licence za inženjere i fizička lica, a mi smatramo da to treba Inžinjerska komora i zbog toga smo je osnovali - navodi potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, dodajući da su jasno precizirali članove koje treba izmijeniti da bi olakšali inžinjerima.

Napominje da je Inžinjerska komora FBiH osnovana kako bi upotpunila proces izdavanja dozvola i licenci, olakšala sistem i bila na usluzi.

U inicijativi se također navodi da nisu bili uključeni u izradu Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju, čiji je pravni osnov za njeno donošenje Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH.

Traže da se pokrene procedura izmjena i dopune pomenute Uredbe, kao i uvažavanje razloga za izmjene i dopune.

U prijedlogu izmjene i dopune Uredbe traže brisanje riječi "fizičkom" i "fizičkih", koje se mijenjaju sa "ovlašteno fizičko lice koje posjeduje licencu za projektovanje ili izvođenje koje je izdala Inžinjerska komore FBiH".

Također, predlažu izmjenu člana 58. prema kojem Ministarstvo vodi registar pravnih lica za projektovanje (projektanti), a Inžinjerska komora FBiH registar fizičkih lica za projektovanje (projektanti) te lica kojima je izdata, produžena, izmijenjena ili dopunjena i oduzeta licenca.

Inžinjerske komore Federacije BiH ovim putem pozivaju Vladu FBiH da izmijeni Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i ulčesnicima u građenju donesene po osnovu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije, te Inžinjersku komoru Federacije BiH uvrsti kao ravnopravnog partnera s ciljem očuvanja struke koja je neophodna za dalji razvoj i prosperitet.

- Ukoliko Vlada FBiH ne uvaži naš zahtjev, iskoristiti ćemo sve pravne mehanizme kako bi zaštitili struku ali i integritet Inžinjerske komore FBiH - izjavila je predsjednica Inžinjerske komore FBiH Sanela Klarić, saopćeno je iz PKFBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.