open-navfaktor-logo
search
Odluka odbora
Ismet Bajramović zakazao vanredni kongres, raspada se SSSBiH?
Kongresu u nedjelju se, prema postojećem raspoloženju, neće odazvati najmanje 12 sindikalnih organizacija, a već je najavljena mogućnost osnivanja nove grupacije u okviru koje bi te sindikalne organizacije nastavile djelovati
19.10.2018. u 16:10
get url
text

Četrnaesti Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), koji je prekinut u februaru i na kojem je trebao biti izabran novi predsjednik krovne sindikalne organizacije, još nije dobio svoj nastavak i epilog. Umjesto njega, aktuelno rukovodstvo, predvođeno Ismetom Bajramovićem, zakazalo je za nedjelju, 21. oktobra 2018. godine, vanredni kongres SSSBiH.

Potvrdio je tu informaciju za Faktor Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

- Jučer je duboko politizirana grupa sindikalnih predstavnika predvođena Ismetom Bajramovićem, inače zaljubljenikom u međunarodnu sindikalnu saradnju i lagodan život, svojim odlukama na takozvanom Glavnom odboru, kojem je istekao mandat 22. februara 2018. godine, ugasila SSSBiH u kapacitetu u kojem je on djelovao do februara ove godine – kazao je Husić u razgovoru za Faktor.

Kongres u februaru je, podsjećanja radi, prekinut nakon što je postalo evidentno da će Redžo Kurić pobijediti Selvedina Šatorovića, kojeg je podržavao Ismet Bajramović, u utrci za novog predsjednika SSSBiH. Iako su predstavnici granskih sindikata koji su podržavali Kurića insistirali na nastavku 14. Kongresa, to se nije dogodilo.

- Na sve moguće načine pokušavaju spriječiti ulazak bilo kojeg novog lica. Plaše se nekih stvari koje bi mogle izaći na vidjelo. Oni će u nedjelju na osnovu odluka, zaključaka i akata koje su kreirali po svojoj mjeri izvršiti izbor predsjednika SSSBiH. Taj takozvani Glavni odbor SSSBiH je donio odluku da na vanrednom kongresu bude samo jedan kandidat za predsjednika, a to je Selvedin Šatorović – pojasnio je Husić.

Kongresu u nedjelju se, prema postojećem raspoloženju, neće odazvati najmanje 12 sindikalnih organizacija, a već je najavljena mogućnost osnivanja nove grupacije u okviru koje bi te sindikalne organizacije nastavile djelovati.

- Svi granski sindikati koji ne pristupe ovom kongresu Ismeta Bajramovića i njegovih poslušnika odmah od ponedjeljka trebaju zajedno kreirati zaključke i odluke o postupcima u vremenu ispred nas. Stav Sindikata radnika rudnika FBiH i ogromne većine članova je da su oni ovim činom ugasili SSSBiH i da smo mi primorani osnovati drugu neovisnu sindikalnu grupaciju. Sindikati koji ne pristupe kongresu, ako organizuju sindikalnu organizaciju i izvrše registraciju te grupacije u skladu sa važećim zakonskim odredbama, će biti reprezentativnija sindikalna grupacija u odnosu na ovu koja će pristupiti vanrednom kongresu – izjavio je Husić.

Prema dostupnim informacijama, vanrednom kongresu bi trebalo prisustvovati 55 delegata, a gotovo polovina njih dolaze iz dvije sindikalne organizacije, Sindikata metalaca i Šatorovićevog Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Ukoliko dođe do "cijepanja" SSSBiH, bit će pokrenuto i pitanje raspodjele zajedničke imovine kojom raspolaže postojeća krovna sindikalna organizacija, a u čijoj su izgradnji i finansiranju učestvovale sindikalne organizacije koje namjeravaju napustiti SSSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.