open-navfaktor-logo
search
Haos zbog inflacije
Italijanima prekipjelo: Pozvali na bojkot najpopularnije namirnice - tjestenine
Talijanima je prekipjelo! Nakon što su cijene tjestenine, najpopularnije namirnice u talijanskoj kuhinji vrtoglavo skočile dvostruko više od stope inflacije, jedno udruženje potrošača pozvalo je na štrajk u trajanju od sedam dana počevši od 22. juna nakon što je vlada u Rimu prošloga mjeseca održala krizni sastanak i odlučila da neće intervenirati u cijene, piše AP.
13.06.2023. u 18:24
get url
text

- Štrajkom želimo vidjeti hoće li cijene biti srušene ako niko ne bude kupovao tjesteninu. Cijena tjestenine je u totalnom nesrazmjeru s troškovima proizvodnje, izjavio je Furio Truzzi, šef udruge Assoutenti, prenosi AP.

Cijene prehrambenih proizvoda oštrije su rasle u Evropi nego u drugim gospodarskim silama, od SAD-a do Japana, a potaknute su višim troškovima energije i rada te zbog rata u Ukrajini.

Cijene su visoke unatoč padu troškova proizvodnje s rekordnih razina, uključujući pšenicu čije se brašno koristi za izradu tjestenine.

VEZANI TEKST - Kakva su inflacijska očekivanja za ovu godinu

Trgovine i dobavljači su optuženi za ‘inflaciju pohlepe‘, ali ekonomisti tvrde da su maloprodajni profiti stabilni i da problem leži u većim troškovima proizvodnje hrane.

Neke su vlade, pod pritiskom, ograničile cijene osnovnih namirnica ili sklopile sporazume s trgovinama mješovitom robom kako bi smanjile troškove, mjera koja je popularna u javnosti, ali zapravo može pogoršati cijene hrane.

Kupci poput Noée Borey, 26-godišnjakinje koja kupuje namirnice u supermarketu u Parizu, kažu da bi prihvatili ograničavanje cijena nekih namirnica kako bi se pomoglo radnicima i studentima s niskim primanjima.

Ona je odlučila kupovati manje mesa i odlazi u dućane s povoljnijim cijenama.

- Neizbježna je činjenica da su svi proizvodi koje kupuje poskupjeli 20 posto, bilo da se radi o maslacu ili bobičastom voću. Više ne kupujem trešnje jer koštaju 15 eura po kilogramu, rekla je.

Francuska vlada postigla je tromjesečni sporazum s trgovačkim lancima kako bi oni snizili cijene stotina osnovnih namirnica i druge hrane, a očekuje se da će taj dogovor biti produžen do ljeta.

Britanija, u kojoj je inflacija dosegnula najvišu razinu u 45 godina, razmišlja o sličnom potezu.

Države poput Hrvatske i Mađarske, koja ima najveću inflaciju cijena hrane u EU, ograničile su cijene nekih proizvoda poput jestivog ulja, nekih komada svinjskog mesa, pšeničnog brašna i mlijeka.

Talijanska vlada tvrdi da će pojačati praćenje cijena bližom saradnjom s 20 regija u zemlji, ali da neće nametati nikakva ograničenja.

Španjolska je izbjegla kontrolu cijena, ali je ukinula sav porez na dodanu vrijednost na osnovne proizvode i prepolovila porez na jestivo ulje i tjesteninu na 5 posto.

Mjere stižu jer banke hrane bilježe sve veću potražnju u nekim zemljama.

- Situacija se pogoršava - ocijenila je Helen Barnard iz Trussell Trusta, dobrotvorne organizacije koja upravlja s više od polovine banaka hrane u Velikoj Britaniji.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića zapravo su snižene u Europi, sa 17,5% u eurozoni koju čini 20 zemalja u ožujku na još uvijek bolnih 15% u travnju.

I to u trenutku kada su cijene energenata, ključne za uzgoj i prijevoz svega što jedemo, prošle godine pale nakon rekordnih brojki.

No ekonomisti kažu da će proći još puno mjeseci prije nego što se cijene u trgovinama stabiliziraju.

Usporedbe radi, cijene hrane u SAD-u porasle su 7,7 posto u aprilu u odnosu na godinu ranije, 8,2 posto u Japanu i 9,1 posto u Kanadi. U Velikoj Britaniji ogromnih 19 posto.

Očekuje se da će Evropska centralna banka ponovno povećati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, dok se očekuje da američka središnja banka to neće učiniti.

- U Evropi je ograničavanje cijena zapravo okretanje biračima, koji svaki put na blagajni dobiju podsjetnik na inflaciju, izjavio je Neil Shearing, glavni ekonomist za Capital Economics.

Rekao je da bi takve promjene trebale biti rezervirane za vanredne situacije, poput rata.

Kontrola cijena zapravo može pogoršati inflaciju cijena hrane povećanjem potražnje kupaca, ali će obeshrabriti novu ponudu, rekao je.

- Trenutačni rast cijena ne opravdava takvu intervenciju, rekao je.

Dok tjestenina i dalje ostaje jedna od najpristupačnijih namirnica u svakoj potrošačkoj košarici, Talijani su skokom cijena jako pogođeni jer su podivljale cijene mnogih namirnica, od šećera do riže, preko maslinovog ulja i krumpira.

Četveročlana talijanska obitelj potroši u prosjeku 915 eura više na godišnjoj razini na namirnice, što je povećanje od gotovo 12 posto. Jedna trećina Talijana odlučila je kupovati manje, a gotovo polovica kupuje u jeftinijim trgovinama

No, ni popusti nisu što su nekad bili, a najteže je penzionerima.

- Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za 1 euro. Sada s dva eura, dobivate tri paketa, rekao je Carlo Compellini, penzioner koji je kupovao u središtu Rima.

Zbog inflacije su neke stvari mnogima postale nedostižne, pri čemu je stvoren novi jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju.

Nakon nedavnog otvorenja Sacher Cafea u Trstu izjava gradonačelnika doživjela je brojne kritike.

Na pitanje o pritužbama da je komad čuvene bečke čokoladne torte preskup (10 eura) prvi čovjek Trsta Roberto Dipiazza je odgovorio:

- Ako imate novaca, idite! Ako nemate, gledajte, rekao je podsjetivši na primjedbe kakve se pripisuju omraženoj Mariji Antoaneti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.