open-navfaktor-logo
search
Intervenisala policija
Izbori u Turskoj: Pristalice terorističke organizacije PKK napale posmatrače na biralištu u Amsterdamu
Grupa pristalica terorističke organizacije PKK napala je u nedjelju posmatrače na izbornom mjestu otvorenom povodom glasanja na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj 14. maja, u glavnom gradu Holandije Amsterdamu.
08.05.2023. u 09:19
get url
text

Grupa, koja je uključivala izborne posmatrače ispred "Zelene ljevice" i pristalice terorističke organizacije PKK, napala je posmatrače delegirane ispred Narodnog saveza, tokom zatvaranja birališta u Kongresnom centru RAI u Amsterdamu.

Policija je intervenisala pendrecima i psima protiv napadača, koji su uzvikivali slogane u korist terorističke organizacije PKK i njenog osuđenog vođe Abdullaha Ocalana.

Policajci su osiguravali prostor dok nije završen proces zatvaranja birališta.

Proces glasanja na graničnim prijelazima i u diplomatskim predstavništvima izvan Turske počeo je 27. aprila.

Građani Turske 14. maja će glasati na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birat će između četiri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasat će prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, potom Muharrem Ince, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Birališta u nedjelju, 14. maja, bit će otvorena od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija. Birališta su otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje. Više od 3,41 milion građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.