open-navfaktor-logo
search
Automafija
Izdvojen iz "Volana": Arafatu iz Ljubuškog 13 mjeseci zatvora nakon što se nagodio s Tužilaštvom
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je Goran Nižić, zvani Arafat, iz Ljubuškog, proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi s pranjem novca i krijumčarenjem, te je osuđen na godinu i mjesec zatvora.
30.01.2023. u 13:22
get url
text

Pored zatvorske, izrečena mu je, kao sporedna, i novčana kazna od 20.000 KM.

Također, prsudom, koja je rezultat sporazuma o priznanju krivnje koji je sa Tužilaštvom BiH sklopio optuženi Nižić, od njega je oduzeta nezakonito stečena imovinska korist također u iznosu od 20.000 KM, te predmeti ranije oduzeti od optuženog.

- Optuženi Goran Nižić je oglašen krivim što je kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, radnjama opisanim u izreci presude, imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prijenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo. Takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem ovog krivičnog dijela na teritoriji oba entiteta, te preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti i bavio se prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinske kontrole - saopćeno je iz Suda BiH.

Goran Nižić, podsjetimo, jedan je od optuženih u predmetu "Volan", a koji se odnosi na teške krađe skupocjenih vozila, za koja su optuženi tražili otkup, te ukoliko on ne bi bio realizovan, vozila bi krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali sa krivotvorenom dokumentacijom, ili bi ih sjekli i prodavali u dijelovima diljem BiH.

Uhapšen je u akciji "X", koju su u februaru 2017. proveli pripadnici SIPA-e na širem području Hercegovine. 

Nižiću će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 20. februara 2017. do 17. augusta iste godine.

On se sklapanjem sporazuma odrekao prava na suđenje i prava žalbe na visinu kazne koju mu je Sud izrekao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.