open-navfaktor-logo
search
50 godina kluba
Izgradnjom dvorane kuglanje u Prijedoru sve popularnije
Prije pet i po godina Kuglaški klub Rudar iz Prijedora je ponovo aktivirao rad
25.08.2019. u 09:56
get url
text

Prije pet i po godina Kuglaški klub Rudar iz Prijedora je ponovo aktivirao rad, a nakon izgradnje nove sportske dvorane u naselju Urije i opremanjem savremene kuglane dobili su mogućnost da treniraju, te organizuju takmičenja. U planu im je početkom školske godine da organizuju "Školu kuglanja". Zaljubljenici u ovaj sport u Prijedoru kažu da nakon 14 godina imaju kuglanu opremljenu po svim standardima. 

Predsjednik UO KK Rudar Goran Predojević podsjetio je da je klub 2004. godine stavljen u stanje mirovanja, te da se radi o jednom od najstarijih klubova u Prijedoru, kao i da kuglanje ima višedecenijsku tradiciju u ovom bh. gradu. 

- Prije par godina smo proslavili 50 godina postojanja kluba. Prije dva mjeseca je otvorena nova kuglana, jedna od savremenijih u regiji, a sigurno i jedna od modernijih u Evropi. U ovakvim kuglanama se igraju svjetska prvenstva, tako da smo ponosni na našu kuglanu. Grad Prijedor nam je pomogao i obezbjedio da možemo početi sa treninzima, mada to još uvijek nije u funkciji u kojoj bismo mi htjeli da bude, odnosno da bude dostupna svim građanima i rekreativcima. Međutim, uskoro sa početkom školske godine krećemo sa "Školom kuglanja" za dječake i djevojčice od 12 do 20 godina, jer mislimo da je to budućnost kluba -  rekao je Predojević i dodao da se nada da će se kroz rad i treninge naći mladi ljudi zainteresovani za kuglanje, koji će jednog dana biti i prvaci Bosne i Hercegovine. 

Naveo je da je cilj da se u Prijedoru u dogledno vrijeme igraju evropska takmičenja. Predojević ističe da prijedorski klub učestvuje na svim takmičenjima koje organizuje Kuglaški savez Republike Srpske i Kuglaški savez Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima ostvarena je i značajna saradnja sa klubovima iz regiona. 

- Ponosni smo što smo prošle godine učestvovali na obilježavanju jubileja 65. godina postojanja KK Crvena zvezda, a i oni su nama bili ovdje prvi gosti. Nadamo se da će ovo biti mjesto koje će stalno biti puno, a već ovog vikenda imamo 'Turnir prijateljstva' na kojem će učestvovati Rudar Prijedor, Šumadija Kragujevac, Borac Banjaluka. Želja nam je da staze budu uvijek pune i da prije svega tu bude puno omladine - naveo je Predojević, kazavši da je najljepša strana ovog sporta što se može kuglati od 12 do 60 godina, što vremenski uslovi ne ograničavaju treninge, a posebno činjenica da ovaj sport spaja ljude i sklapaju se čvrsta i trajna prijateljstva. 

Damir Dračić, kuglaš iz Prijedora koji trenutno živi u Australiji kaže da je kuglanje zanimljiv sport, te da su uz starije, iskusne kuglaše naučili sve o ovom sportu.

- Postigli smo i zavidne rezultate, ponosni smo na sve što smo uradili do sada, a nova kuglana otvara niz sjajnih mogućnosti. Trenutno živim u Australiji, ali kad dođem u Prijedor trudim se da treniram što više i mnogo vremena provodim u kuglani sa svojim kuglašima. Imao sam čast da 2014. godine nakon mnogo godina odigram prvu utakmicu za Rudar i to je nešto što ću uvijek pamtiti - rekao je Dračić. 

Prijedorčanin Siniša Miljatović posljednjih pet godina aktivno se bavi kuglanjem, a počeci su, kako kaže, bili teški i neizvjesni. 

- Bilo nas je desetak, putovali smo srijedom i subotom u Gradišku na treninge, jer nismo imali kuglanu. Snalazili smo se svakako, novčana situacija nije bila sjajna, putovali smo o vlastitom trošku. Ovo što imamo sad je za nas sve velika stvar i sigurni smo da ćemo ostvariti velike rezultate - smatra Miljatović. 

U klubu je trenutno aktivno 16 kuglaša, a dvadesetak ih je tek počelo da se bavi kuglanjem. Prijedor je svojevremeno imao 12 kuglaških klubova, a sada je aktivan samo Rudar. Prioritet kluba je povratak u Premijer ligu BiH. 

U Prijedoru se nastavlja gradnja sportske dvorane u koju je do sada uloženo oko pet miliona KM, od čega oko 680.000 u kuglanu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.