open-navfaktor-logo
search
Međunarodna pravda
Izrael danas pred sudom u Hagu: Da li će se dokazati da je počinjen genocid nad Palestincima
Međunarodni sud pravde u Hagu, Holandija, razmotrit će tužbu Južnoafričke Republike koja traži hitne privremene mjere zaustavljanja sukoba u Gazi te sadrži optužbu kako Izrael čini genocid na tom području.
11.01.2024. u 09:07
get url
text

Rasprava počinje danas, a Južnoafrička Republika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda da hitno djeluje "kako bi zaštitio palestinski narod od daljnje, ozbiljne i nepopravljive štete prema Konvenciji o genocidu, koja se i dalje nekažnjeno krši", prenosi Guardian.

Od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je život izgubilo najmanje 1.200 ljudi, izraelski napadi doveli su do smrti više od 23.000 Palestinaca u Gazi, prema navodima ministarstva zdravlja kojem rukovodi Hamas, od toga su 70 posto njih žene i djeca.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) procijenila je da je 1,9 miliona ljudi raseljeno zbog rata u Gazi što je gotovo 85 posto stanovništva, dok je na desetine hiljada zgrada uništeno.

- Djela i propusti Izraela na koje se žali Južnoafrička Republika su genocidnog karaktera jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinskog stanovništva - istakla je Južnoafrička Republika u pisanom zahtjevu sudu za pokretanje postupka na čak 84 stranice.

Slučajevi genocida, koje je i inače teško dokazati, mogu trajati godinama, ali Južnoafrička Republika traži od suda da hitno provede "privremene mjere" i "naredi Izraelu da prestane ubijati i nanositi patnju i bol palestinskom narodu u Gazi".

U zahtjevu se zahtijeva i zaustavljanje ograničenja dostave pomoći, kao i zabranu izraelskih direktiva o evakuacijama.

Izrael je žestoko reagovao na podnesenu prijavu, nazivajući je "neutemeljenom" i "klevetom".

Izraelci i dalje tvrde kako djeluju u samoodbrani, u zaštiti izraelskog naroda uništavanjem militantne organizacije Hamas.

Sjedinjene Države su takođe odbacile slučaj te ga ocijenile "neargumentovanim".

Južnoafrička vladajuća stranka Afrički nacionalni kongres (ANC) ima dugu historiju upoređivanja odnosa Izraela prema Palestincima s onim prema crnim Južnoafrikancima za vrijeme aparthejida.

Organizacija islamske saradnje je pozdravila pokretanje slučaja iz Južnoafričke Republike, dok su pojedine zemlje takođe izrazile podršku.

Zamjenica belgijskog premijera Petra De Sutter želi da njena zemlja "preduzme korake pred Međunarodnim sudom pravde, slijedeći primjer Južnoafričke Republike".

Pravni timovi obiju strana imat će oko tri sata da iznesu svoje argumente pred sudom, Južnoafrička Republika u četvrtak, a Izrael u petak.

Presuda bi mogla biti objavljena već za nekoliko sedmica, objavio je RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.