open-navfaktor-logo
search
Nastavljena agresija
Izrael i dalje napada bolnice, Palestince optužuju da "ubijaju sami sebe"; UN: Životi milion djece vise o koncu
Izraelski napadi na bolnice u Gazi intenzivirani su uz nekoliko direktnih pogodaka, dok su civili koji su bježali iz sjeverne Gaze kroz "koridor" izraelske vojske bili pod vatrom i ubijeni, navodi UN u svom najnovijem izvještaju o situaciji u Gazi.
11.11.2023. u 08:32
get url
text

Procjenjuje se da je 30.000 ljudi pobjeglo u južnu Gazu u petak dok su izraelske snage završile opkoljavanje četiri bolnice u gradu Gazi, izvještava UN.

Medicinska dobrotvorna organizacija MSF International saopćila je da su napadi na bolnicu al-Shifa dramatično intenzivirani u posljednjih nekoliko sati, a osoblje je izvijestilo o "katastrofalnoj situaciji".

- Hitno ponavljamo naše pozive da zaustavimo napade na bolnice i da zaštitimo medicinske ustanove, medicinsko osoblje i pacijente- saopćila je ova organizacija.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je jedna osoba ubijena, a 28 ranjeno u izraelskom napadu na bolnicu Al-Quds u Gazi. Prema izvještaju, neke od žrtava su izbjeglice koje su se sklanjale u krugu bolnice.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je u petak da je bolnica Al Shifa u gradu Gazi došla na red za bombardovanje, dodajući da je 20 bolnica u Gazi sada potpuno van funkcije.

U momentima dok se nastavljaju napadi Izraela na blokirani Pojas Gaze, Indonezijska bolnica u enklavi potpuno je ostala bez struje nakon što je nestalo goriva.

U bolnici koja se nalazi u mjestu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze nalazi se na hiljade ranjenih, bolesnih i raseljenih Palestinaca.

Generatori su prestali s radom nakon što je nestalo goriva i bolnica je ostala u potpunom mraku.

Ministarstvo zdravlja u Gazi na Telegram nalogu objavilo je saopštenje i fotografiju bolnice koja je ostala bez struje. U saopćenju je napomenuto da su struja, voda i komunikacije Indonezijske bolnice na sjeveru Gaze potpuno isključeni.

Atef al-Kahlut, direktor Indonezijske bolnice, naveo je u izjavi 8. novembra da imaju dovoljno goriva za samo 24 sata i da će njihove aktivnosti prestati nakon toga, ukoliko ne dobiju pomoć.

Stručnjaci za ljudska prava pozvali su Izrael da poštuje međunarodno pravo i da ne napada bolnice, rekavši da čak "i ako Hamas koristi te bolnice, Izrael i dalje ima obavezu da izbjegne nanošenje štete".

U saopćenju IDF-a u petak se pak navodi da je napad na bolnicu al-Shifa "rezultat neuspjelog lansiranja projektila iz Pojasa Gaze".

Ovo nije prvi put da Izrael optužuje Palestince da "bombarduju sami sebe".

Životi milion djece u Gazi "vise o koncu", rekla je regionalna direktorica UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Adele Khodr.

- Hiljade i hiljade djece ostaju u sjevernoj Gazi dok se napadi intenziviraju. Ova djeca nemaju gdje ići i izložena su ekstremnom riziku - navela je Khodr u izjavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.