open-navfaktor-logo
search
Donijeli deklaraciju
Izraelska vlada odbacila jednostrano priznanje palestinske države
Izraelska vlada u nedjelju je odobrila deklaraciju kojom se odbija jednostrano priznanje palestinske države.
18.02.2024. u 13:52
get url
text

- Izrael kategorički odbacuje međunarodna naređenja oko trajnog dogovora s Palestincima - stoji u odluci vlade koju je citirao "The Times of Israel".

Navodi se da će do dogovora, ukoliko bude postignut, doći samo kroz direktne pregovore između strana, bez ikakvih preduvjeta.

Uoči sjednice vlade u nedjelju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će predstaviti deklaraciju kojom odbacuje međunarodni pritisak "da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".

- Izrael će se nastaviti protiviti jednostranom priznanju palestinske države - navodi se u odluci vlade.

Palestina je u nedjelju saopćila da je stvaranje nezavisne palestinske države s istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom ključ stabilnosti u regionu Bliskog istoka.

- Svi bi trebali znati da Jerusalem i Palestina predstavljaju ključ rješenja i budućnosti i stabilnosti regiona - rekao je glasnogovornik Palestinske uprave Nabil Abu Rudeineh.

Poručio je da će ukoliko država Palestina ne dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, ne ostvari svoju nezavisnost "region ostati u stalnim previranjima, trpeći beskrajne ratove”.

Kako piše "Washington Post", SAD i niz arapskih zemalja finaliziraju dugoročni mirovni plan između Izraela i Palestinaca. Plan uključuje "čvrst vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države, koji bi mogao biti objavljen već u narednih nekoliko sedmica", navodi se.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u subotu da Izrael ima veliku priliku da postigne mir s Palestincima, dodajući da je stvaranje palestinske države postalo hitna potreba.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem tokom arapsko-izraelskog rata 1967. Anektirao je cijeli grad 1980. godine, tvrdeći da je cijeli Jerusalem njegova "vječna i nepodijeljena" prijestolnica, što je potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci se, međutim, nadaju da će uspostaviti vlastitu nezavisnu državu u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.