open-navfaktor-logo
search
Traju sukobi
Izraelska vojska: U borbama protiv Hamasa poginula 123 vojnika
Izraelska vojska objavila je u utorak da su 123 vojnika ubijena od izbijanja borbi s palestinskom grupom Hamas tokom vikenda, prenosi Anadolu.  
10.10.2023. u 08:30
get url
text

Portal "Times of Israel" prenio je da je izraelska vojska objavila imena još 38 vojnika koji su poginuli u borbama u protekla tri dana, čime je ukupan broj povećan na 123.

U međuvremenu, ukupan broj dosad ubijenih Izraelaca iznosi 900, dok je broj ranjenih 2.616.

Što se tiče izraelskih zarobljenika u Gazi, izraelske vlasti nisu navele o kojem broju se radi. Dok je izraelska vojska objavila da je obavijestila više od 100 porodica da su njihovi članovi u zarobljeništvu u Hamasu, izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) Gilad Erdan procijenio je da se broj izraelskih talaca kreće između 100 i 150.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopćila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Broj Palestinaca koje su ubile izraelske snage u Gazi povećan je na 704, uključujući 143 djece i 105 žena, saopćilo je rano u utorak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Rečeno je da je broj ranjenih porastao na oko 4.000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.