open-navfaktor-logo
search
Policija ne reaguje
Izraelski doseljenici obavljaju "tihe" molitve u kompleksu džamije Al-Aksa
Izraelski doseljenici u četvrtak su upali u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalimu) nakon odluke izraelskog suda da "tihe" molitve Jevreja u Al-Aksi nisu krivično djelo, javlja Anadolija.
07.10.2021. u 21:26
get url
text

Svjedoci su ispričali da izraelska policija prisutna na mjestu događaja nije zaustavila molitve.

Uprava islamskih vakufa Al-Qudsa saopćila je da je "109 doseljenika upalo u džamiju Al-Aksa i da ih je izraelska policija u četvrtak čuvala."

Izraelski sudija donio je u srijedu odluku bez presedana da "tihe" molitve Jevreja u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu nisu krivično djelo.

Islamski zvaničnici i zvaničnici u Al-Qudsu osudili su odluku u četvrtak, navodeći da je "odluka izraelskog suda nevažeća" i da je u pitanju "očigledno kršenje islama i svetosti džamije te jasna provokacija na osjećanja muslimana širom svijeta".

Obično izraelski doseljenici ulaze u kompleks svakog dana ujutro i popodne kroz kapiju Al-Mughrabi, jugozapadno od džamije.

Izraelska policija počela je dopuštati upade doseljenika 2003. godine, uprkos ponovljenim osudama Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu.

Upadi fanatičnih Jevreja u kompleks Al-Akse izazivaju eskalaciju tenzija u regiji.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine, u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije prepoznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.