open-navfaktor-logo
search
Rastu tenzije
Izraelski ministar Ben-Gvir prijeti Palestincima električnom stolicom
Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir obećao je u ponedjeljak da će se zalagati za smrtnu kaznu električnom stolicom za Palestince uključene u napade na Izraelce.
30.01.2023. u 20:56
get url
text
Ben-Gvir
Ben-Gvir

- Svakoga ko ubija, povređuje i kolje civile treba poslati na električnu stolicu - poručio je Ben-Gvir tokom sastanka svoje krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, objavio je izraelski Kanal 13.

Ben-Gvir podstiče Kneset (izraelski parlament) da usvoji zakon o upotrebi smrtne kazne protiv Palestinaca koji su učestvovali u napadima na Izraelce.

Ministar krajnje desnice rekao je da je zatražio uvođenje policijskog sata u palestinskim naseljima koja predstavljaju prijetnju Izraelu i hapšenje onih koji imaju oružje.

Iz njegove kancelarije je saopšteno da je u nedjelju naredio rušenje 14 palestinskih domova u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalim) zbog nedostatka građevinskih dozvola.

Tenzije su porasle na palestinskim teritorijama posljednjih dana zbog niza izraelskih napada.

Sedam Izraelaca ubijeno je u petak u napadu vatrenim oružjem u blizini sinagoge u okupiranom istočnom Al-Qudsu, dan nakon što je devet Palestinaca ubijeno u izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. U više navrata se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa u istočnom Al-Qudsu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.