open-navfaktor-logo
search
Gledaju im kroz prste
Izvještaj američkog laboratorija: Rekordan broj radnika pozitivan na kanabis
Zabilježen je rekordan broj pozitivno testiranih radnika u SAD-u na kanabis, navedeno je u izvještaju Quest Diagnosticsa, jedne od najvećih laboratorija u zemlji za testiranje na droge.
29.05.2021. u 14:56
get url
text

Podaci iz Quest-ovog izvještaja za 2020. godinu pokazuju rezultate više od 7 miliona testova na droge i utvrđeno je da je 2,7 odsto njih pozitivno na kanabis. U 2019. godini 2,5 odsto bilo je pozitivno, a 2016. godine radilo se o dva odsto, objavio je Wall Street Journal.

Kako sve više država legalizira kanabis za odrasle i u medicinske svrhe, supstanca se sve više koristi. Kao rezultat toga, neki poslodavci u potpunosti preskaču testove na drogu od kanabisa ili dopuštaju pozitivan rezultat kako bi osigurali više kandidata za posao, piše Insider.

- Nismo vidjeli promjenu u ukupnoj stopi testiranja, ali vidjeli smo promjene u stepenu do kojeg je marihuana uključena - rekao je za Wall Street Journal dr. Barry Sample, viši direktor Quest Diagnostics za nauku i tehnologiju.

Poslovi koji zahtijevaju opsežne sigurnosne mjere, kao što su kamionski prevoz, masovni tranzit i željeznice, dužni su testirati svoje zaposlenike, bilo tokom procesa razgovora, nasumično tokom radnog mandata ili nakon sumnjivih incidenata.

Ali za zaposlenike u restoranima i ostalim uslužnim djelatnostima, pozitivan test na kanabis ne mora nužno značiti da neće biti zaposleni.

Tako je 6,3 odsto ugostiteljskih radnika bilo pozitivno na kanabis u 2020. godini, utvrdilo je Quest Diagnostics.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.