open-navfaktor-logo
search
Prvo umiru djeca
Izvjestiteljica UN-a u Gazi: Nikada nisam mislila da ću svjedočiti masovnom izgladnjivanju ovih razmjera
Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) za Palestinu Francesca Albanese kazala je u utorak da je svijet svjedok "masovne gladi" u Gazi, gdje je više od polovine od 2,3 miliona stanovnika suočeno sa nedostatkom hrane zbog izraelske blokade i bombardovanja od prošlog oktobra.
16.01.2024. u 18:55
get url
text

- Nikada nisam mislila da ćemo svjedočiti masovnom izgladnjivanju ovih razmjera u 21. vijeku. Ipak, evo ga u Gazi, nakon 100 dana bombardovanja, sa nedostatkom hrane, goriva i vode - napisala je Albanese na društvenoj mreži X.

Poručila je da prvo umiru djeca, a odrasli će ih slijediti.

- Pred našim očima. Moja molba Izraelcima: 'Ne možemo ovo zaustaviti bez vas. U potpunosti priznajem vaš trajni bol, uključujući i taoce koji su još u Gazi'. Molim vas, nemojte zanemariti razaranja koja su nanesena Gazi, posebno njenoj djeci, pola stanovništva zarobljenog u ovom užasu. Ovo nikoga ne čini sigurnijim - istakla je Albanese.

Njene primjedbe uslijedile su dan nakon zajedničke izjave koju su podijelili Svjetski program za hranu, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija.

- Djeci pod visokim rizikom od umiranja od neuhranjenosti i bolesti očajnički je potreban medicinski tretman, čista voda i sanitarne usluge, ali uslovi na terenu ne dozvoljavaju nam da sigurno dođemo do djece i porodica kojima je potrebna - rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Izvršna direktorica WFP-a Cindy McCain je upozorila da ljudi u Gazi riskiraju da umru od gladi dok su samo miljama udaljeni od kamiona prepunih hrane.

- Svaki izgubljeni sat dovodi u opasnost nebrojene živote - poručila je McCain.

Najmanje 24.285 Palestinaca je ubijeno, a 61.154 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 85 posto stanovništva Pojasa Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.