open-navfaktor-logo
search
Šef Wagnera
Javljaju svjetski mediji: Prigožin bio na spisku putnika aviona koji se srušio u Rusiji
Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke vojske Wagner, bio je na spisku putnika u avionu koji se danas srušio u Rusiji i pretpostavlja se da je poginuo, javljaju svjetski mediji. 
23.08.2023. u 19:23
get url
text

VEZANI TEKST - Fenomen Prigožin: Ko je šef plaćeničke grupe Wagner

S njim je, navodno, poginulo još devet osoba, objavio je BBC. 

- Pokrenuta je istraga o nesreći aviona Embraer koja se večeras dogodila u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, ime i prezime Jevgenija Prigožina našlo se na ovoj listi - navela je ruska agencija TASS.

Neki mediji su naveli kako je avion bio u vlasništvu Prigožina što je demantovala Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije. Oni su naveli da je avion pripadao agenciji specijalizovanoj za poslovni prijevoz.

Ista agencija je navela da se avion srušio u regiji Tver. Prema istom izvoru, poginuli su svi koji se nalazili u avionu. Navodno je avion letio iz  iz Šeremetjeova u St. Petersburg. U avionu su bila tri pilota i sedam članova posade.

Dodaju i da je avion izgorio na tlu te da je letio manje od pola sata. Savezna agencija za zračni promet pokrenula je istragu o nesreći. Odjel je izvijestio da je Jevgenij Prigožin bio među putnicima u avionu.

Predstavnik hitne pomoći za RIA Novosti rekao da su na mjestu nesreće pronađena tijela osam osoba.

Na nekim nalozima na Telegramu, za koje se zna da su bliski grupi Wagner, tvrdi se da je avion oboren od strane odbrambenih sistema ruske vojske.

Jevgenij Prigožin je osnivač grupe Wagner. Wagner je bila jedna od najvažnijih formacija Rusije u agresiji na Ukrajinu, posebno u osvajanju Bahmuta. Wagnerova grupa, koju čine uglavnom osuđenici, slala je trupe izvan Ukrajine u razne sukobe na Bliskom istoku i u Africi, uključujući i građanski rat u Siriji.

VEZANI TEKST - Wagner zaustavlja pohod na Moskvu, Prigožin objavio audio poruku: Shvatili smo...

Međutim, Prigožin je mjesecima oštro kritikovao rukovodstvo Rusije, posebno vojnog, nakon čega je 24. juna pokrenuo oružanu pobunu na Kremlj. Pobuna je prekinuta posredstvom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. Prigožin je tada prihvatio prijedlog šefa Bjelorusije da zaustavi napredovanje Wagnerove skupine u Rusiji te da se poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti. 

Nakon toga, veći dio Wagnera preselio je u Bjelorusiju. U posljednje vrijeme dolazile su nezvanične informacije da se Prigožin nalazi u Africi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.