open-navfaktor-logo
search
GRAS i Centrotrans
Javni prijevoz u Sarajevu: Od 1. augusta karte po cijeni od 1,40 KM, ali samo u A zoni
Informacija da će karte javnog prijevoza u Sarajevu pojeftiniti obradovala je stanovnike Kantona Sarajevo.
29.07.2022. u 07:49
get url
text

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, 20. jula je najavio da će, uprkos poskupljenjima energenata, od 1. augusta pojedinačne karte za javni prijevoz biti jeftinije i iznosit će 1,40 KM umjesto dosadašnjih 1,60 KM.

- Realna cijena pojedinačne karte, na osnovu poskupljenja koje imamo, za osamdeset feninga veća je od ove koju smo dali našim građanima. Pored toga što smo našli načine da prijevoznicima subvencioniramo dosadašnju cijenu karte, da ne dođe do poskupljenja kao u većini gradova, uspjeli smo pronaći rješenja za dodatno smanjenje cijene karte. Osluškivali smo potrebe građana i na osnovu svih informacija, u veoma izazovnom vremenu za kućne budžete, nismo mogli dozvoliti da, pored svih ostalih poskupljenja, imamo i skuplji javni prijevoz. Cijena mjesečnih kupona, zahvaljujući subvencijama, neće biti povišena, a kuponi za đake i studente vrijede i tokom raspusta – stoji u objavi na Facebook stranici ministra Adnana Štete.

Ipak, ministar nije do kraja pojasnio da će karte koštati 1,40 KM samo u A zoni, odnosno da će karte izvan ove zone i dalje koštati 1,60 KM.

- Samo karte od 1,60 KM u A zoni će koštati 1,40 KM. Ostale pojedinačne karte izvan A zone ostaju po cijeni od 1,60 KM – rekao je za Faktor Senad Mujagić.

Isti princip za cijene karata, kako nam je potvrđeno, imat će i Centrotrans.

To znači da će stanovnici Osjeka nekada kartu plaćati 1,40 KM, a nekada 1,60 KM, zavisno kojom linijom se voze. Ako sjednu u autobus na liniji 30 koji vozi na relaciji Ilidža - Hadžići i izađu u Osjeku, platit će 1,60 KM, a ako se voze linijom 43 Ilidža - Osjek, platit će 1,40 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.