open-navfaktor-logo
search
Australija
Je li invazija, asteroid: Ružičasto nebo uspaničilo stanovnike, uzrok ih na kraju nasmijao
Kada je u srijedu ružičasti sjaj obasjao večernje nebo iznad jednog australijskog grada, mještanka Tammy Szumowski zapitala se da li je stigla apokalipsa.
22.07.2022. u 22:27
get url
text
Nebo u Australiji
Nebo u Australiji

- Samo sam bila cool, smirena mama, i govorila djeci "nema razloga za brigu". A u svojoj glavi sam mislila šta se to dođavola dešava - rekla je za BBC.

Pitala se da li je to bila invazija vanzemaljaca, asterodi, a neki su s epitali je li stigao smak svijeta.

Mještanka Nikea Champion kaže da je prvo pomislila da je to zaista jako crveni mjesec, prije nego što je shvatila da svjetlost dolazi sa zemlje.

- Svi oni scenariji o kraju svijeta prolazili su mi kroz glavu - rekla je za BBC.

Ispostavilo se da se radi o svjetlosti koja izvire iz farme kanabisa nedaleko od grada Mildura, u sjevernoj Viktoriji.

Ljekoviti kanabis je legalizovan u Australiji 2016. godine, ali je rekreativna upotreba droge zabranjena. Postoji nekoliko objekata za uzgoj i njihove lokacije su stroga tajna iz sigurnosnih razloga, ali tajna je otkrivena kad je u pitanju ova farma.

Svjetla crvenkaste boje koriste se da pomognu rastu usjeva. Prostor se obično zamračuje u sumrak.

U srijedu nisu radili, otkrio je glasnogovornik proizvođača Cann Group. Nisu zamračili. A pošto je bila oblačna noć, svjetla su stvorila "zalazak sunca na steroidima" koji se mogao uočiti daleko od objekta.

- Pukla sam od smijeha. Moglo je biti nešto mnogo veće, ali je u osnovi bila samo lampa za uzgoj marihuane - prokomentirala je Champion.

Szumowski je rekla da su se i oni dobro nasmijali. Dodala je da joj je ovaj light show bio lijep uprkos početnoj panici.

- Mislim da je bilo odlično - trebalo bi da to rade češće - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.