open-navfaktor-logo
search
Slučaj iz septembra
Jedan u pritvoru, za drugim se traga: S kacigama upali u banku u Mostaru i opljačkali je, pri bijegu ih izdao motor
Kantonalni sud u Mostaru, na prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona donio je rješenje kojim je odredio jednomjesečni pritvor Mariju Brkiću (1990) iz Mostara, osumnjičenom za oružanu pljačku banke koja se dogodila 1. septembra na Bišću Polju.
27.12.2023. u 15:41
get url
text

On se tereti za krivična djela razbojništvo, u sticaju sa krivičnim djelom neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje Zakona o oružju i streljivu HNK i krivičnim djelom nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari KZ-a FBiH, saopćilo je Tužilaštvo HNK.

Osumnjičenom Mariju Brkiću se stavlja na teret da se kritičnog dana, oko 13.15, zajedno sa njemu poznatim muškarcem, motociklom "gilera" kojim je upravljao, dovezao do banke na adresi Bišće Polje b.b.

Nakon toga su, sa kacigama na glavi, u rukavicama i sa pištoljima u rukama ušli u prostorije banke, Brkić prvi, a drugi muškarac odmah iza njega.

- Držeći pištolj u ruci, on ga je usmjerio prema radnicima, govoreći: "Ovo je pljačka!", da bi potom razoružao radnika zaštitarske firme S. R. i od njega uzeo pištolj, te mu je naredio da legne na pod. Druga maskirana osoba ušla je iza pulta, usmjerila pištolj u radnika banke S. M., govoreći mu: "Ovo je pljačka!", a zatim uzela torbu, te novac iz ladice u iznosu od 50.598 KM, vlasništvo banke, stavila u torbu, nakon čega se udaljila iz prostorija banke prema motoru gdje ga je čekao osumnjičeni Mario Brkić. Kako vozilo nije uspio staviti u pogon, uz prijetnju pištoljem, zaustavio je nailazeće vozilo "caddy" i radnike firme koji su bili u njemu izbacio iz vozila, nakon čega su zajedno u ukradenom vozilu napustili mjesto događaja sa ukradenim novcem - navodi se u optužnici.

Kako dodaju iz Tužilaštva, prilikom pretresa kuće osumnjičenog, na adresi Gojka Vukovića u Mostaru, pripadnici policije su prije sedam dana pronašli pištolj "Bereta XPX" i spremnik sa 15 metaka 9 x 19 mm, 12 metaka raznih kalibara, pakovanja sa mecima raznih kalibara, ukupno 77, koje je bez odobrenja posjedovao, a koje su izuzeli pripadnici PU Mostar.

Mario Brkić je povratnik u vršenju ove vrste krivičnih djela, a zbog istog krivičnog djela izdržavao je i kaznu zatvora.

- Kantonalni sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a zakoje se može kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna - pojasnili su iz Tužilaštva.

Dodali su da, u saradnji sa MUP-om HNK nastavljaju s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.