open-navfaktor-logo
search
Upozorenje Svjetske banke
Jesmo li na korak od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"
Svjetska banka upozorila je u nedjelju da kriza na Crvenom moru i Bliskom Istoku prijeti povećanju kamatnih stopa, slabijem ekonomskom rastu, inflaciji i općoj geopolitičkoj nestabilnosti.
14.01.2024. u 12:31
get url
text

U najnovijem izvještaju o globalnom ekonomskom stanju, Svjetska banka je zaključila da je ratovanje na Bliskom Istoku i Ukrajini proizvelo stvarnu štetu.

- Eskalacija sukoba mogla bi rezultirati povećanjem cijene energenata i ponovo ubrzati inflaciju.

Ostali rizici uključuju: financijski stres povezan s povećanjem kamatnih stopa, manji rast od očekivanog kineske ekonomije, dalje erodiranje trgovine te klimatske nepogode.

- Krajnja posljedica nedavnih napada na trgovačke brodove u Crvenom moru povećanje je cijena robe i povećanje geopolitičke i ekonomske nesigurnosti zbog čega će oslabjeti ulaganja - stoji u izvještaju Svjetske banke.

John Llewellyn, bivši glavni ekonomist OECD-a, kazao je:

- Situacija na Crvenom moru postala je ozbiljan problem. Neizbježno je da će do kriznih situacija doći i na drugim područjima, primjera radi, tjesnacu Hormuz i širem Bliskom Istoku - upozorio je Llewellyn, nakon što se vjerovatnost o ozbiljnim poremećajima u svjetskoj trgovini u samo sdam dana povećala sa 10 na 30 posto, piše The Guardian.

Ekonomisti se također pribojavaju da bi brojne velike svjetske ekonomije mogle ući u recesiju tokom 2024. godine.

Pribojavaju se i da centralne banke neće dovoljno onemogućiti posuđivanje novca što će doprinijeti rastu troškova života dok će s druge strane kamatne stope ostati iznimno visoke zbog cijene nafte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.