open-navfaktor-logo
search
Tortura
Jevrejski radikali ušli u Al-Aksu, izraelska policija rastjerivala i tukla Palestince nakon sabah-namaza
Na desetine ekstremnih jevrejskih doseljenika u pratnji izraelske policije ušli su u džamiju Al-Aksa, u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).
17.04.2022. u 10:27
get url
text

Jevrejski ekstremisti ušli su u džamiju, a izraelska policija rastjerivala je Palestince nakon sabah-namaza.

U saopćenju izraelske policije navedeno je kako su "na stotine maskiranih palestinskih mladića skupljali kamenje" prije nego što su jevrejski doseljenici ušli u Al-Aksu.

Dodano je kako je policija, da bi osigurala ulazak jevrejskim doseljenicima, nastojala udaljiti Palestince s tog područja.

S druge strane, grupa koja se tokom jutarnjeg upada izraelske policije sklonila u kompleksu Al-Akse bacala je pirotehnička sredstva kako bi udaljila policiju. Izraelska policija je uzvratila gumenim mecima.

U saopćenju palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je kako je na ulazu u Al-Aksu Esbat povrijeđeno devet osoba, a četiri su hospitalizirane.

FOTO: AA

Izraelske snage nakon sabah-namaza ušle su u Al-Aksu i nasilno istjerale Palestince. Nakon toga su zatvorena vrata Al-Akse za Palestince. Izraelska policija tokom upada u Al-Aksu pretukla je nekoliko Palestinaca.

Policija je i u petak nasrnula na Palestinace ubrzo nakon jutarnje molitve.

Džamija Al Aksa u Jerusalemu za muslimane je jedno od najsvetijih mjesta islama – treća sveta džamija. Prva je džamija Al Haram u Meki u čijem unutrašnjem dvorištu se nalazi Kaba, centralno sveto mjesto svih muslimana, gdje se ide na hadž. Druga po važnosti je Poslanikova džamija u Medini, jer se tu nalazi mezar poslanika Muhameda a.s.

Palestinci se već dugo plaše da Izrael planira da preuzme kompleks džamije Al-Aksa ili da je podijeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.