open-navfaktor-logo
search
Dovoze i ranjenike
Jezivi snimci "konvoja smrti" iz Bjelorusije: Mrtvačnice pune tijela ruskih vojnika
Bjeloruski mediji i Telegram kanali danima prenose da su mnogi ranjeni ruski vojnici prebačeni u Bjelorusiju, gdje im se pruža prva medicinska pomoć, a potom ih transportiraju dalje u Rusiju.
20.03.2022. u 10:19
get url
text

Također se navodi da se u Bjelorusiju dovoze vreće s tijelima ruskih vojnika koji su ubijeni u Ukrajini, a koje Bjelorusi vraćaju u Rusiju.

Svjedoci tvrde da se ranjeni ruski vojnici nalaze u Gomelju, Mosiru i još jednom bjeloruskom gradu i da ih često dovoze "bez ruku, nogu, ušiju ili očiju".

Radio Slobodna Evropa objavio je i video koji prikazuje vojna vozila Hitne pomoći koja prolaze kroz bjeloruski grad Gomelj, koji se nalazi uz granicu s Ukrajinom.

Medicinsko osoblje iz Gomelja ispričalo je kako je su njihove mrtvačnice prepune. Tvrde da je od 13. marta u Rusiju poslano 2.500 tijela i da leševe premještaju vozom i avionima, pod okriljem noći.

- Putnici na željezničkoj stanici u Mosiru bili su šokirani brojem tijela koja su ukrcana u voz. Nakon što su ljudi počeli snimati video, vojska ih je uhapsila i naredila im da ga obrišu - rekao je jedan stanovnik Mosira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.