open-navfaktor-logo
search
Već viđeno
John Kirby: Rusija planira anektirati dijelove Ukrajine
Prema američkim obavještajnim podacima, Rusija planira pripojiti više ukrajinske teritorije koristeći sličnu "igru" kao i kod preuzimanja Krima.
20.07.2022. u 08:10
get url
text

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Rusija već postavlja temelje za aneksiju.

- Okupirane regije Ukrajine mogle bi održati "lažne" referendume o pridruživanju Rusiji već u septembru - rekao je Kirby. 

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine nakon referenduma koji je uvelike smatran nelegitimnim.

- Želimo to razjasniti američkom narodu. Neka se niko ne zavarava da ne vidimo to. Ruski predsjednik Vladimir Putin briše prašinu s knjige iz 2014. godine - kazao je je Kirby.

Također je optužio Rusiju da je postavila nelegitimne proruske dužnosnike da upravljaju okupiranim regijama Ukrajine, s ciljem organizovanja referenduma o pripajanju Rusiji.

- Rezultate glasanja Rusija bi iskoristila kako bi pokušala zatražiti aneksiju suverene ukrajinske teritorije. Područja koja su ciljana za aneksiju uključuju Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk - istakao je glasnogovornik.

Krim je pripojen Rusiji 2014. nakon na brzinu organizovanog referenduma, koji je međunarodna zajednica smatrala nezakonitim, a na kojem su glasači odlučili pridružiti se Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.